Confidenţialitate

Seful ANI a fost retinut de procurorii DNA

HORIA GEORGESCU, șeful Agenției Naționale de Integritate, a fost reținut de procurorii anticorupție în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu în perioada în care acesta era membru în comisia de despăgubiri a ANRP.

Foştii membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri din ANRP din perioada 2009-2011 vor fi audiați la DNA în noul dosar deschis de procurori.

Vor fi chemați, de asemenea, și evaluatori, dar și beneficiari ai unor retrocedări.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, persoanele care au făcut evaluările pentru retrocedarea unor imobile sunt suspectate că le-ar fi supraevaluat cu peste 20 la sută.

La DNA au fost aduşi cu mandat, în această dimineaţă, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, şi deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu, vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Horia Georgescu este suspectat de abuz în serviciu în acest dosar.

Cazul a fost deschis în urma unei sesizări a ANRP privind retrocedări în cazul unor imobile supraevaluate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Procurorii DNA au precizat într-un comunicat că prejudiciul adus statului este de 75.000.000 de euro. De altfel cu această sumă au fost supraevaluate imobilele retrocedate în perioada 2008 – 2009.

‘În cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.’, anunță DNA.

‘Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro.’ se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii adaugă că evaluatorii ‘au supraevaluat bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.’