
Noi criterii de selecție a șefilor la companiile de stat, la cerinţele Comisiei Europene. Guvernul a aprobat modificarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă. Între altele, membrii Consiliilor de Administrație nu mai pot fi și angajați ai companiilor de stat. În plus, vor fi plătiți inclusiv în funcție de performanță. Totul, în contextul în care România riscă să piardă 400 de milioane de euro din PNRR pentru că nu a îndeplinit jaloane legate de numirile în companiile de stat.
Audio Player
Care sunt noile criterii de selecție a șefilor la companiile de stat
Modificările privind numirea conducerii companiilor de stat se referă inclusiv la studii şi la experienţa profesională.
Preşedintele şi vicepreşedinţii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice trebuie să aibă cel puțin diplomă de licență şi minim 10 ani de experienţă profesională în domeniul economic, de management sau juridic. Cel puţin 7 ani trebuie să fie în funcţii de conducere în companii sau în administraţia publică.
Membrii consiliului de administraţie şi de supraveghere trebuie să aibă cel puţin diplomă de licenţă şi minim 7 ani de experienţă în științele inginereşti, economice, sociale, juridice sau în întreprinderi publice. Ei nu mai pot fi și angajați ai companiilor de stat. Dacă administratorii sunt desemnaţi dintre salariaţii întreprinderii publice, contractul individual de muncă se suspendă pe durata mandatului.
Salariile membrilor consiliilor de administraţie şi al directorilor vor fi formate dintr-o indemnizație fixă lunară și una variabilă, bazată pe performanță.
Comisia Europeană a suspendat în octombrie 2024 plata unor fonduri PNRR. Printre motive – numirile lipsite de transparență și de criterii profesionale, uneori realizate în conflict de interese, a conducerii companiilor de stat din energie şi a AMEPIP.
Sursa foto: Shutterstock