Confidenţialitate

Kovesi, despre protecția avertizorilor de integritate în România

„Avertizorii de integritate sunt o sursă esențială de informații pentru serviciile de investigație și urmărire penală. Prin urmare transpunerea corectă și punerea în aplicare efectivă a Directivei (UE)2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii (Directiva privind protecția avertizorilor de integritate) prezintă o relevanță operațională directă pentru Parchetul European. Dacă nu reușiți să îi protejați pe denunțători, limitați detectarea. Dacă nu detectați, nu puteți investiga și urmări penal”, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

„Procurorul-șef european a luat act în mod corespunzător de faptul că, la 29 iunie 2022, Camera Deputaților din România a adoptat în sfârșit o lege care vizează transpunerea Directivei privind protecția avertizorilor de integritate.

Pe baza analizei preliminare a legii și, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege la 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, Procurorul-șef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziții ar fi contrare Directivei privind protecția avertizorilor de integritate și ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecție, stabilit de legislația națională încă din 2004”, mai transmite comunicatul.

Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de descurajare, descurajând potențialii denunțători din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. Acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se mai arată în comunicat.

Reacția semnată de Laura Codruța Kovesi a fost emisă după ce Parlamentul României a aporbat ieri legea avertizorului de integritate, în urma unei solicitări a Uniunii Europene.

România ar fi trebui să transpună directiva din 2021, iar de o lună se află sub procedura de infrigement.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Deciziile luate de liderii mondiali în prima zi a summitului NATO de la Madrid. Una dintre acestea vizează direct România