Şefa Direcţiei Anticorupţie este aşteptată, marți, să-şi susţină pledoaria în fața secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie a cărei misiune este să vegheze la bunul mers al sistemului judiciar.
Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei a început procedura de destituire a Laurei Kovesi de la conducerea DNA, invocând abuzuri şi încălcări ale legii, fapte care ar fi fost comise atât de ea, cât şi de subordonaţii acesteia.
Tudorel Toader ar urma să fie prezent la şedinţa CSM, programată la ora 14.00.
Văzut ca o încercare de zădărnicire a luptei anticorupţie la comandă politică, demersul ministrului a fost contestat de experţi în drept. Totodată, peste o mie de magistraţi au semnat o scrisoare deschisă în care îl critică pe Tudorel Toader, întrucât ar induce neîncredere în procurori şi judecători.
În weekend, mii de persoane au protestat în semn de susţinere faţă de actuala conducere a Direcţiei Anticorupţie.
Pozitiv sau negativ faţă de propunerea ministrului Justiţiei de revocare a Laurei Kovesi, avizul CSM va fi unul consultativ.
Decizia finală în această procedură îi va aparţine şefului statului.
Senatorul social-democrat Adrian Ţuţuianu avertiza, luni, că o eventuală opoziţie a lui Klaus Iohannis va atrage o plângere la Curtea Constituţională, pe motiv preşedintele nesocoteşte o propunere a ministrului Justiţiei.
Liderul PSD susţinea, ieri, că vehiculatul scenariu unei suspendări a şefului statului nu este luat în calcul. Liviu Dragnea insista că nici el, nici partidul nu îşi asumă gestul lui Tudorel Toader, care ar fi avut independenţă totală în analiza activităţii DNA.