Șefa secției ATI de la Spitalul Județean Prahova face un apel disperat către medicii din județ cu specializare Terapie Intensivă să vină la această unitate pentru a ajuta.
De câteva săptămâni, cei 6 medici specialiști și cei 4 rezidenți detașați aici, din țară, sunt copleșiți de numărul mare de pacienți COVID, unii dintre ei fiind ținuți la Unitatea de Primiri Urgențe pentru că, în secția ATI, nu sunt locuri libere. Ei se ocupă însă și de pacienții non-COVID din spital.
Doctorița ATI Gabriela Nacu, de la Spitalul Județean Prahova: „Am avut pacienți și pe targă, la care am făcut niște impovizații la linia de oxigen, în sensul că am avut oxigen cu derivații, ca dintr-o priză de oxigen să poți să ventilezi două ventilatoare, în condițiile în care am împrumutat paturi de la alte secții. Numărul pacienților este foarte mare, există tot timpul la unitatea de primiri urgențe pacienți în stare foarte gravă. Secția de Terapie Intensivă are angajați strict 6 medici specialiști.”
Șefa secției ATI de la Spitalul Județean Prahova spune că pacienții ajunși în stare gravă din cauza coronavirusului nu mai sunt transferați în țară pentru că pur și simplu nu mai sunt locuri libere nici în alte orașe. La secția ATI pentru COVID, zilnic, mor unul sau doi pacienți.
„Nu te poți opune, trebuie să îngrijim toți pacienții, dar nu se ține cont că suntem singura secție de terapie COVID care îngrijește pacienții cu un număr limitat de locuri, iar în ultima perioadă, de câte ori am apelat să transferăm noi un pacient la alte spitale nu ni s-a primit. Nu au putut să ne ajute, motivând același lucru, lipsa de locuri în toată țara”, a mai declarat Gabriela Nacu.
Șefa secției ATI de la Spitalul Județean Prahova îi roagă pe colegii din orașele mai mici, vecine, să vină să dea o mână de ajutor.
„Îmi permit să cer sprijinul colegilor din județ, colegi care lucrează la spitale non-COVID, la spitale private, care ar putea să ne ajute pe noi cu gărzi, măcar în sectorul non COVID. Noi ne-am asumat să îngrijim pacienți în unitatea mobilă, jos în secție, dar cu riscul de a lăsa tot ce înseamnă non-COVID fără gardă de ATI, pentru că din 6 oameni nu poți să organizezi 3 linii de gardă. De aceea, rog foarte mult colegii să încerce să ne ajute, pentru că pacienții aceștia sunt semenii noștri și toți merită ajutorul nostru”, este apelul făcut de doctorul de la Spitalul Județean Prahova.
Marți ar trebui ca la acest spital să reintre în funcțiune unitatea mobilă de tratare a pacienților care au COVID însă în interior e atât de frig încât, spune doctorița ATI Gabriela Nacu, nu se știe cum vor putea fi tratați pacienții intubați.
„În continuare există această problemă la instalația de climatizare, în condițiile în care domnii care se ocupă de partea tehnică au adus 3 calorifere electrice, care funcionează non-stop, temperatura maximă a fost de 18 grade. Pacienții noștri nu sunt îmbrăcați, nu avem nici presiune de oxigen încât să avem toate cele 12 paturi din unitatea mobilă funcționale„, spune cadrul medical.
- Anca Grădinaru