Confidenţialitate

Șefa ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon: ”Să dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse!”

Jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor fac o nouă dezvăluire privind neregulile din spitalele românești.

Un medic de la spitalul Sf. Pantelimon din București a înregistrat-o pe șefa de la secția ATI, Laura Constantinescu, în timp ce le spunea medicilor de pe secție să le dea pacienților medicamente în funcție de vârsta acestora, în condițiile în care, susținea aceasta, medicamentele nu sunt suficiente și ”dacă dăm la toți, nu mai avem medicație pentru ăia care merită”.

Spitalul Sf. Pantelimon ar trebui să aibă grijă de peste 800.000 de oameni din sectoarele 2 și 3 din București.

Medicii s-au revoltat pentru că nu înțeleg de ce nu sunt bani pentru medicamente, în condițiile în care există un program al Guvernului AP – ATI, în cadrul căruia anual sunt alocați 70 de milioane de euro. Proiectul este derulat de câțiva ani, în toată țara, pentru ca toți pacienții să primească medicamente, fără ca spitalul să se mai plîngă că nu-i decontează Casa de Sănătate.

În plus, medicamentele cumpărate de spital sunt ținute într-un dulap încuiat, iar cheia este luată acasă de asistenta șefă.

O altă neregulă descoperită chiar de medici. Într-un dulap se aflau peste 800 de doze din antibioticul Colistin, un antibiotic foarte puternic, din programul AP-ATI, care în calculator figurau drept administrate pacienților, a confirmat farmacista de la Sf Pantelimon Mioara Duvlea pentru GSP.

Programul AP-ATI a fost construit în așa fel încât fiecare pacient critic, indiferent de vârstă, condiție socială și situație medicală, să fie tratat în cele mai bune condiții.

Medicul care a făcut dezvăluirile a declarat că ”luni, pe 30 mai, la presiunile unor colegi medici, directorul Gheorghe Popescu a dat unei comisii interne dreptul să deschidă dulapul cu medicamente de la secția de Terapie Intensivă.” Potrivit medicului, ”cheia este la șefa de secție Laura Constantinescu sau la asistenta șefă acasă.”

În înregistrarea făcută de medic se aude cum șefa de la ATI îi spunea unui alt doctor că ”Ținem dulapul închis pentru că se fură!”.

Medicul se plânge că în aceste condiții colegii săi sunt obligați să aleagă cui să dea un medicament și cui nu. ”Cine sunt eu să decid cine trăiește și cine moare?!”

Medicul a amintit că în acea comisie de control a descoperit în dulapul de medicamente ”de două ori mai multe flacoane de Colistin, decât figurau în evidența din calculator. Altfel spus, s-a folosit mai puțin decât s-a declarat. Rămîne un stoc consumat fictiv, care nu știm unde merge!”

Mai exact, 1703 flacoane de Colistin a găsit comisia în dulapul de la ATI când au făcut controlul pe 30 mai 2016. În baza de date din calculator apăreau că în stoc erau de fapt 877 flacoane.

Același doctor mai spune că după dezvăluirile privind dezinfectanții, la spital s-au schimbat mai multe lucruri.

”Până atunci se folosea și de o sută de ori aceeași sondă de aspirație la pacientul intubat. Acum s-au introdus sondele cu circuit închis, care sunt sterile. Alt exemplu. Au schimbat saltelele care erau pline de secreții, așa cum fuseseră folosite și pe vremea răniților de la Colectiv.”

 Ce spune șefa ATI în înregistrare

 „Medicația pe care o putem lua pe AP-ATI, în primul rând, nu ar asigura cei 24 de pacienți. Că ar fi foarte simplu să-i băgăm pe AP ATI să le dăm la toți. Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oareșce diferențiere. Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse!. Dacă vreți, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toți, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicație pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul!. Deci bugetul este pe fiecare trimestru și în fiecare trimestru îl împărțim pe fiecare lună și n-am nicio problemă”.

O altă neregulă gravă, susține doctorul, infecțiile de la spitalul Sf Pantelimon.

”În 48 de ore de la internare, în 99,9(9)% dintre cazuri pacientul ia o infecție. Scrieți chiar așa: 99 virgulă 9 perioadă 9!”

 Farmacista spitalului, Mioara Duvlea, a recunoscut pentru GSP că acea comisie nu a putut inventaria toate medicamentele pentru că erau încuiate într-un dulap iar cheia se afla la asistenta șefă care nu era la serviciu. Acest lucru e menționat și în procesul verbal.

Din câte ştiu eu, legea prevede că medicii trebuie să aibă acces la medicamente la orice oră. Acum s-a constatat că acestea se află sub cheie, iar cheia nu e în spital.”

Șefa secției ATI de la spital susține însă că înregistrarea respectivă ar fi fost scoasă din context.

Potrivit acesteia, din program se cumpără medicamente, se repară aparatele, se cumpără reactivi. Și nu mai înseamnă atât de mult, credeți-mă.  Să vă dau un exemplu. Am avut pacienți de 88, 86, 87, pacienți de 92, de 93 de ani. Eu vorbesc de realitate. De exemplu, dacă vine un bătrân de 92 de ani cu un accident ischemic, care îi inundă o jumătate de creier și mai face și o bronhopneumonie, că familia l-a ținut mult acasă, șansele lui sunt foarte mici. Nu înseamnă că nu-l tratăm, ci doar că-i dăm un medicament mai slab.”

Între timp, șefa ATI, Laura Constantinescu, dar și asistenta șefă au fost suspendate de conducerea Spitalului Sf. Pantelimon.