Şefa Autorităţii Electorale Permanente a fost reţinută, aseară târziu, de procurorii anticorupţie.
Pe când era vicepreşedinte al instituţiei, Ana Maria Pătru ar fi pretins şi primit aproape un sfert de milion de euro de la reprezentanţii unei societăţi comerciale din domeniu IT, bani în schimbul cărora a facilitat încredinţarea unor contracte publice cu Autoritatea, susțin anchetatorii. DNA Ploieşti instrumentează dosarul de trafic de influenţă şi spălarea banilor.
Prin vocea avocatului său, Ana Maria Pătru le-a spus jurnaliştilor că aceasta îşi va da demisia.
Suma de 210.000 de euro invocată în dosar reprezenta contravaloarea unui imobil din Bucureşti, promiţând în schimb că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de societate cu AEP, precum şi a unor contracte viitoare, ceea ce s-a şi întâmplat.
Procurorii Serviciului teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ana Maria Pătru, preşedinte AEP, la data faptelor vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă şi 2 infracţiuni de spălare a banilor, informează DNA.
Pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al autovehiculului marca Land Rover cumpărat cu bani proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă, în acelaşi an, Pătru a achiziţionat şi înmatriculat acest bun pe numele unei alte persoane.
Preşedintei AEP i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, conform Codului de procedură penală.
Procurorii DNA Ploieşti au făcut patru percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Vâlcea, la sediul Autorităţii Electorale Permanente şi la domiciliile unor persoane, într-un dosar care vizează fapte de trafic de influenţă şi spălare de bani.