Șeful Biroului pentru Imigrări din Caraș-Severin a fost reținut marți, 4 iunie, în urma operațiunii DIICOT – DNA de destructurare a unei grupări implicate în migrație ilegală camuflată ca forță de muncă. Alți doi angajați ai instituției și fostul șef de la IGI din Reșița sunt cercetați sub control judiciar. De partea celalaltă, DIICOT Caraș-Severin a reținut șase persoane, fiind și ele puse sub control judiciar.
Luare și dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic. Acestea sunt infracțiunile de care sunt acuzați angajații statului român despre care procurorii spun că ar fi favorizat pătrunderea pe teritoriul țării a unor străini cu potențial risc terorist.
Vorbim de aproape 1200 de migranți din țări afro-asiatice, care au primit contra unor sume de bani drept de muncă și ședere în România, deși scopul lor era să meargă mai departe în vestul Europei. Procurorii DNA Tmișoara spun că pentru sume cuprinse între 2100 de lei și 22.000 de euro, șeful de la Biroul de Imigrări din Caraș-Severin, subalternii săi, dar și fostul șef ar fi prelungit în mod ilegal dreptul de ședere în România și ar fi dat avize de muncă migranților, generând o stare de pericol la adresa securității naționale.
Procurorii DIICOT din Caraș-Severin care instrumentează și ei o parte a acestui dosar de migrație ilegală au emis 6 ordonanțe de reținere pe numele unor persoane implicate în racolarea, transportul și cazarea străinilor. Printre cei care au stat 24 de ore în arest se număr și un fost polițist din Timiș care a pus pe picioare întreaga afacere și a înființat mai multe firme paravan.
Alți suspecți în acest dosar au fost puși sub control judiciar. Vă reamintesc, procurorii DIICOT și DNA au făcut peste 60 de percheziții în mai multe județe din țară în cel mai important dosar de migrație ilegală din acest an. 40 de persoane au fost duse în fața anchetatorilor pentru că au reușit să introducă în țară, folosindu-se de contracte de muncă fictive, peste 1200 de migranți.
Sursa foto: DNA