Guvernul se reuneşte în şedinţă extraordinară, vineri, de la ora 14.00, pentru a adopta, prin ordonanță de urgență, un nou Cod Fiscal.
Transferul contribuţiilor pentru fondurile de sănătate și de pensii de la angajator la angajat, măsură apărată insistent de premierul Mihai Tudose, determină confederaţia sindicală Frăţia să se pregătească de grevă generală, reclamând lipsa unor garanţii scrise că salariul net nu va scădea din ianuarie.
Şeful PSD susţinea ieri că este pentru prima oară când lefurile ar urma să crească într-un mod serios şi, totuşi, apar nemulţumiri. Liviu Dragnea crede că există interese ascunse în spatele anunţatei greve generale.
Potrivit noii legi a fiscalităţii, firmelor le va reveni sarcina să plătească o taxă de puțin peste 2% pentru fiecare salariu plătit. De la 1 ianuarie, va fi introdus un impozit suplimentar pentru o parte dintre companii – cel pe cifra de afaceri.
Cum noul Cod Fiscal va avea efecte directe asupra tuturor celor 5 milioane de salarii plătite la ora actuală în România, am verificat la Europa FM dacă în ordonanța Ministerului de Finanțe este vorba despre o reducere a contribuțiilor sau, dimpotrivă, despre o majorare a acestora după 1 ianuarie.
Programul de guvernare menţionează explicit o scădere de 4%. Simularea am făcut-o pe actualul salariul mediu pe economie, anume 2.200 de lei net. În ipoteza în care firma acceptă să mărească salariul din contract, va plăti aceiași bani, salariatul va încasa cu doar 3 lei mai mult, iar statul își recuperează o sumă similară cu cea de astăzi.
Dacă le comparăm cu actualul salariu brut, contribuțiile sociale și cele pentru asigurări de sănătate ajung să crească procentual de la 39% la 45%, și nu să scadă la 35%. Statul își mută, practic, banii dintr-un buzunar într-altul și nu renunță la niciuna dintre actualele contribuții, doar le redenumește.
Şeful statului consideră că pachetul de măsuri fiscale ale guvernului se va transforma într-o bulversare fiscală, generează neîncredere şi incertitudine. Potrivit lui Klaus Iohannis, măsurile guvernului mai mult ‘complică problemele, decât să le rezolve’. Preşedintele a mai atras atenţia că, în ciuda creşterii economice, veniturile fiscale scad, investiţiile lipsesc, iar guvernul se împrumută tot mai mult.