Ședința extraordinară de Guvern pe OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu localele pe 9 iunie, finalizată. Întrebat ce se întâmplă cu cei care încearcă să migreze după data de 9 iunie, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Grebla, a spus că „el nu poate să-și mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie și evident că nici după data în care va începe exercitarea noului mandat nu va avea voie să-și mai schimbe partidul cu care a participat în alegeri sub sancțiunea încetării mandatului de primar, respectiv președinte de CJ”.
„De la data intrării în vigoare a OUG, să zicem de mâine, cei care vor să candideze – consilieri, primari, președinte de CJ – în numele altui partid decât cel cu care a câștigat alegerile în 2020 acesta este liber să o facă. Are la dispoziție 25 – 35 de zile până… înainte cu 45 de zile de la data alegerilor să-și depună candidatura în numele altui partid. Nu pierde mandatul pe care își exercită atribuțiile în acest moment până la data constituirii noului Consiliului respectiv depunerii jurământului de către primar, președinte de CJ, el nu poate să-și mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie și evident că nici după data în care va începe exercitarea noului mandat nu va avea voie să-și mai schimbe partidul cu care a participat în alegeri sub sancțiunea încetării mandatului de primar, respectiv președinte de CJ”, a explicat
Toni Greblă, despre OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu localele pe 9 iunie
Nu am restrâns niciun termen, niciun drept în nicio situație, ci am căutat să le lărgim: perioada electorală a fost mărită de la 75 la 90 de zile și pentru alegerile locale;
Am stabilit nivelul indemnizațiilor pentru membrii diverselor birouri, componența acestora, numărul – identic cu cel de la alegerile 2019, 2020.
Acest OUG care va intra în vigoare, va publicată în MO în această seară, va fi urmată de adoptarea a trei Hotătâri de Guvern prin care se vor stabili: cheltuieli pentru organizarea alegerilor, calendarul de acțiuni, și principalele măsuri tehnico-organizatorice care vor fi luate în perioada imediat următoare.
S-a optat pentru a da posibilitatea acestora să candideze în alegeri, altfel s-ar fi înțeles că li se restrânge dreptul de a candida.
Controlul CC nu este exclus. Orice OUG trebuie confirmată în Parlament astfel încât legea de adoptare a OUG va putea fi supusă controlului de constituționalitate. Eu vă asigur că aceasta nu încalcă prevederile Constituției. Nu a fost niciodată nici constituțională, nici neconstițională.
Eu am declarat încă de la începutul mandatului meu că eu li întreaga AEP va fi străină de disputele politice, eu pot să vă spun doar atât: decizia este de oportunitate politică, nu de constituțională. AEP se va păstra neutră, echidistanță și egală față de toți competitorii politici. Ne vom comporta în mod egal pentru a le asigura o posibilitate egală tuturor să-și exercite drepturile.
De la data intrării în vigoare a OUG, să zicem de mâine, cei care vor să candideze – consilieri, primari, președinte de CJ – în numele altui partid decât cel cu care a câștigat alegerile în 2020 acesta este liber să o facă. Are la dispoziție 25 – 35 de zile până… înainte cu 45 de zile de la data alegerilor să-și depună candidatura în numele altui partid. Nu pierde mandatul pe care își exercită atribuțiile în acest moment până la data constituirii noului Consiliului respectiv depunerii jurământului de către primar, președinte de CJ, el nu poate să-și mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie și evident că nici după data în care va începe exercitarea noului mandat nu va avea voie să-și mai schimbe partidul cu care a participat în alegeri sub sancțiunea încetării mandatului de primar, respectiv președinte de CJ.
Ședința extraordinară de Guvern a început la ora 17:00
Aceasta are un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu localele, pe 9 iunie. Ieri, proiectul nu a fost adoptat de Executiv, pentru că nu avea toate avizele necesare.
Ordonanța de Urgență ar urma să prevadă că primarii, președinții de Consilii Județene și consilierii pot candida la alegerile locale pe listele altui partid fără să își piardă restul de mandat.
Asta pentru că alegerile locale au fost devansate în iunie, dar mandatele edililor aleși în 2020 expiră în abia septembrie.
Până acum, aleșii locali care plecau la alt partid își pierdeau funcțiile.
Mihai Tudose: „E ca și cum… el și cu ea căsătoriți și el a plecat de acasă și nu mai vine”
Coordonatorul de campanie electorală al PSD, Mihai Tudose, la Europa FM: „Haideți să nu mai fim ipocriți. Pleacă primarii… în toată lumea pleacă un prima de colo colo. Legislația din România, azi, când stăm de vorbă, nu este foarte corectă. Dacă un partid dă afară un consilier local sau județean, acela își pierde mandatul. Practic, partidul îi ia funcția obținută prin vot. Orice primar zice <<De azi eram cu albii, sunt cu verzii, dar nu-mi dau demisia>>. E ca și cum… el și cu ea căsătoriți și el a plecat de acasă și nu mai vine”.
Liberalii s-au arătat nemulțumiți de faptul că PSD le racolează aleșii locali
În coaliție, soluția găsită a fost ca, la momentul validării noului mandat, aleșii să își preia mandatul sub condiția confirmării apartenenței la partidul pe listele căruia au candidat.
Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu