Confidenţialitate

Ședință extraordinară a CSAT în urma deciziei CCR

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întrunește mâine după amiază, într-o ședință extraordinară pentru a discuta despre efectele deciziei Curții Contituționale, au declarat pentru Europa FM surse din cadrul Administrației Prezidențiale. Judecătorii CCR au explicat ieri că doar polițiștii și procurorii pot face interceptări în timpul urmăririi penale.

Astfel, SRI nu mai poate face interceptări în dosarele de corupție sau de crima organizată.

Șefii DNA și DIICOT au anunțat deja că activitatea procurorilor va fi grav afectată și au cerut suplimentarea bugetului și a personalului pentru a umple vidul creat.

Pe de altă parte, Serviciul Român de Informații urmează să-și prezinte punctul de vedere în scurt timp.

 

În mod normal, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării urmau să se întâlnească marți, dar din cauza deciziei CCR,  membrii Consiliului se reunesc mai devreme.

Tot în mod excepțional, președintele Klaus Iohannis va face declarații după ședința CSAT.

Pe 16 februarie, judecătorii Curții Constituționale au decis că articolul  din Codul de procedură penală care spune că supravegherea tehnică poate fi efectuată de  ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau de polițiști specializați este neconstituţională.

De fapt, sintagma ,,alte organe ale statului,, se traduce prin SRI.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune că decizia CCR nu va produce efecte dramatice, deși ea se aplică  înclusiv în cauzele aflate în curs de judecare, unde unele interceptările sunt probe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, pot fi revizuite și hotărârile definitive dacă cei condamnați ridică problema interceptărilor facute de SRI dar şi în dosarele în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate similare, înaintea datei publicării deciziei în Monitorul Oficial.

Procurorul șef al DNA, laura Codruța Kovesi  a declarat pentru Europa FM că există deja astfel de cazuri.

Drept reacție, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a glumit spunând că pot fi revizuite toate dosarele ,,de la Decebal,,.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2014, SRI a pus în executare 42.263 mandate de supraveghere tehnică şi 2.410 ordonanţe aparţinând structurilor Ministerului public şi DNA.