Cu ochii pe Tel Aviv: cancelariile din toată lumea așteaptă reacția Israelului, țară atacată de Iran în noaptea de sâmbătă de duminică cu 200 de drone și 100 de rachete, majoritatea doborâte de israelieni. În sprijinul Israelului au intervenit mai multe țări. Statele Unite, Marea Britanie și Franța, împreună cu Iordania, au acordat sprijin militar Israelului pentru interceptarea rachetelor și dronelor lansate de Iran. Ieri, Consiliul de război din Israel s-a reunit în ședință pentru a stabili o reacție, dar întâlnirea s-a finalizat fără o concluzie. Urmează ședința de astăzi.
Isaac Herzog, președintele din Israel: „Luăm în considerare toate variantele. Acționăm cu luciditate”
Următoarea ședință a Consiliul de război din Israel este programată pentru ora 14:00. Toată lumea așteaptă acum răspunsul Israelului.
Într-un interviu pentru CNN, președintele israelian Isaac Herzog, a declarat că Israelul nu caută război după atacul Iranului și „este nevoie de echilibru în această situație”.
Cu referire la reuniunea Consiliului de război, a declarat că „Luăm în considerare toate variantele. Acționăm cu luciditate”, a precizat președintele. „Cred că operăm într-un mod foarte concentrat și foarte responsabil și sunt sigur că va exista o decizie în consecință care ne va asigura că protejăm și apărăm poporul israelian”, a mai spus președintele.
Țările care au oferit ajutor Israelului nu doresc să se implice dacă acest conflict va continua
Israelul a beneficiat de ajutor pentru interceptarea dronelor și rachetelor iraniene, inclusiv din partea a 4 avioane britanice Eurofighter Typhoon, care au decolat din România de la baza Mihail Kogălniceanu.
Totuși, țările care au oferit sprijin nu își doresc o implicare ulterioară – dacă acest conflict va continua.
Washingtonul a transmis că Statele Unite nu vor sprijini Israelul în cazul unui eventual contraatac.
MAE din România: Nu au existat solicitări de asistenţă consulară din partea românilor aflaţi în Israel
În ceea ce privește statul român, precizează Ministerul de Externe, nu au existat solicitări de asistenţă consulară din partea românilor aflaţi în Israel și nu se pune problema unor evacuări cât timp spațiul aerian israelian este deschis.
A fost constituită și o celulă de criză la nivelul Ministerului de Externe, pentru analiza situației din Orientul Mjlociu.
Discuțiile de la MAE vin și în contextul în care premierul Marcel Ciolacu are programată, începând de marți, o vizită oficială în Qatar şi Emiratele Arabe Unite.
Sursa foto: Shutterstock