Studiul privind acest subiect a fost publicat în Revista Americană pentru Medicină Preventivă și a avut la bază analiza răspunsurilor oferite de aproximativ 9000 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 55 de ani. Acestea au răspuns la întrebări legate de activitatea lor fizică, de timpul pe care îl petrec pe scaun și de sentimentele pe care le trăiesc. Chestionarul aplicat a fost repetat de patru ori, la intervale de trei ani.
Rezultatele au arătat că statul pe scaun pentru mai mult de șapte ore pe zi a crescut riscul de apariție a depresiei cu 47%, spre deosebire de femeile care petreceau mai puțin de patru ore pe scaun. De asemenea, lipsa activității fizice a crescut cu 99 % riscul dezvoltării simptomelor depresive, în raport cu participantele care practicau
frecvent sport.
Lipsa activității fizice în cazul femeilor care petrec ore în șir așezate pe scaun conduce la un risc de trei ori mai mare de a experimenta simptomele depresiei.
O altă cercetare, realizată pe 25.000 de oameni a cărei rezultat a fost publicat în 2003 a arătat că doar cinci ore petrecute în fața calculatorului pot crește atât riscul apariției depresiei, dar și a episoadelor de insomnie.
Alături de depresie, bolile cardiovasculare și diabetul pot fi prevenite prin plimbări scurte, chiar și de două minute, la fiecare 30 de minute de stat jos.