De asemenea, România vrea să întârească parteneriatele strategice cu mai multe țări europene, printre care Germania, Franța și Italia, dar și cu Japonia, a spus, miercuri, șeful statului, în cadrul discuțiilor cu ambasadorii acreditați șa București.
De asemenea, a explicat Klaus Iohannis, în acest an, România va începe negocierile de aderare la OECD – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, o organizație internațională a națiunilor dezvoltate și își dorește să dezvolte relații economice mai bune cu statele arabe.
Șeful statului a prezentat în fața ambasadorilor acreditați la București prioritățile de politică externă ale României:
„Trebuie să eficientizăm cooperare cu partenerii cu care împărtățim valori, viziuni și obiective similare la nivel internațional și să diminuăm sau chiar să eliminăm dependența de actorii care au abordări contrare și vor să ne afecteze capacitatea de a ne atinge obiectivele. Ne aflăm într-o zonă complexă de instabilitate accentuată, iar obiectivul nostru este să acționăm pe plan extern prin pregătirea de răspunsuri și inițiative de politică externă adecvate.”
În 2022, România va urmări să dezvolte și mai mult relația cu principalul partener strategic, Statele Unite, a mai spus Iohannis:
„În fața provocărilor recente de securitate, este evident că avem nevoie de o acțiune mai puternică pe palierul descurajare și apărare, acțiune care trebuie articulată în spiritul unității și cooperării transatlantice și al angajamentelor din cadrul NATO. Rămâne un obiectiv important și creșterea prezenței militare americane în România.”
Autor: Anca Grădinaru
Citește și: Reuniune extraordinară a Consiliului NATO-Rusia, la Bruxelles