Culturi agricole pârjolite – și veștile despre vreme sunt proaste în continuare pentru agricultură. Seceta va afecta suprafețe întinse din țară până pe 27 iulie, arată prognozele meteo. Fermierii așteaptă ca guvernanții să acorde toate ajutoarele anunțate, deși au fost promise și intervenții la nivel local, în funcție de fiecare situație.
În multe zone, temperaturile vor fi situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (de 30 – 32 grade Celsius), vor fi, și în următoarea săptămână, asociate lipsei de apă în sol, mai ales din sudul, sud-estul şi vestul ţării.
În diverse grade, moderată, puternică şi extremă, seceta va afecta suprafețe întinse din Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi a Transilvaniei, iar local – sudul şi estul Olteniei.
Meteorologul Elena Mateescu: Va fi lipsă de precipitații și în prima săptămână din august
„Cel puțin până la sfârșitul lunii iulie și așa cum arată informațiile, până în jurul datei de 15 august, rămâne semnalul destul de robust pentru precipitațiile deficitare, ceea ce va face ca seceta agricolă să se extindă”, a explicat meteorologul Elena Mateescu.
Elena Mateescu: „Cantitățile de precipitații insuficiente nu pot compensa seceta pedologică de lungă durată”
Sunt prognozate, totuși, ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale. Insuficient, însă:
„Posibil să mai avem și fenomene de instabilitate, cu precădere în zona montană, dar și în zonele nordice, nord-estice ale țării. Din păcate, cantitățile de precipitații insuficiente nu pot compensa seceta pedologică de lungă durată instalată încă din toamna anului 2021”, a mai spus meteorologul Elena Mateescu.
Deocamdată, prognoza de specialitate pentru perioada 21 – 27 iulie arată că vremea va fi mai caldă decât în mod normal, chiar caniculară, în cea mai mare parte a ţării – cu maxime între 26 şi 40 de grade Celsius.
Sursa foto: Shutterstock