Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat oficial candidatura la funcția de secretar general al NATO marți, 12 martie 2024. Președintele a spus că România și-a câștigat dreptul de a avea această funcție pentru că este stat stabil și un partener de încredere. Mark Rutte se află și el în cursa pentru șefia NATO și este anunțat drept favorit al unor mari puteri. România deține deja al doilea post la NATO prin Mircea Geoană. Sebastian Zachmann a explicat la Europa FM, în emisiunea „România în Direct” că „Klaus Iohannis se dovedește a fi un politician jucător și pe plan extern. Ba chiar pe plan global”.
„Klaus Iohannis se dovedește a fi un politician jucător și pe plan extern. Ba chiar pe plan global”
Cătălin Striblea: Îmi spui că dincolo de ceea ce vedem în țară el este un politician iscusit pe plan internațional. E un om care a făcut România să conteze acolo?
Sebastian Zachmann: „Este un președinte jucător. Știu că această expresie pare perimată după mandatul președintelui Traian Băsescu – fiind un președinte jucător vocal. Acum trebuie să mai adăugăm această paranteză: ce tip de președinte jucător am avut? Vocal ca Traian Băsescu sau taciturn ca președintele Klaus Iohannis. Dar vedem că el – Klaus Iohannis – se dovedește a fi un politician jucător și pe plan extern. Ba chiar pe plan global, pentru că asta înseamnă NATO până la urmă. Și aici sunt mai multe variante:
Președintele Klaus Iohannis să aibă șanse – mi se pare acum că are șanse infime să ajungă la șefia NATO. De ce spun asta? Pentru că știm cu toții că Mark Rutte este susținut de marile puteri NATO – SUA, Marea Britanie, Germania și aici lista ar putea să fie încheiată aici din moment ce aceste trei mari puteri te susțin. Însă, până acum – așa cum spuneai și tu în introducere – nu am mai avut tipul acesta de alegere a unui secretar general al NATO. Toate negocierile erau pe modul silențios, în spatele ușilor închise, undeva și la Washington și la Bruxelles. Ieșea plicul câștigător, fumul alb. Ca la Vatican. De această dată vedem o mai multă tensiune în această competiție”.
„Să crezi că există viață și după politica din România”
Cătălin Striblea: Ar putea schimba din comportamentul politicienilor români care pot vedea că ajung la funcții internaționale și fără lista de partid. Dacă asta presupune să știi și niște limbi străine, să-ți asumi niște curaj…
Sebastian Zachmann: „Să dorești să fii jucător și pe plan extern. Să crezi că există viață și după politica din România, că nu trebuie să te rezumi la a trage sfori aici, meschine, pe plan intern cu prietenii tăi de bârfe și eventual de șprițuri”.
Cătălin Striblea: Da, s-ar putea să-i pună pe unii să mai meargă la școală. Poate dă domnul Iohannis un profil. Mă gândesc tot în zona optimistă. Un profil și pentru profilul acesta să-i dăm o casă. Ca să treacă în partea cealaltă.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea