Partidele de extremă dreapta – AUR, S.O.S. România și POT – Partidul Tineretul pentru Toți , cel care îl susține pe candidatul ultranaționalist Călin Georgescu – au obținut, la un loc, la nivel național, în jur de 30% din voturile românilor. În străinătate, AUR a obținut cele mai mari procente atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, fiind urmat de USR și S.O.S. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – jurnalistul Sebastian Zachmann a explicat că, în urma acestor alegeri, PSD, care a luat cel mai mare scor în țară la ambele camere ale parlamentului – de peste 20% – se află „într-o poziție strategică”. „Pot să încline prin voturile lor din Parlament și în favoarea unei majorități pro-europene, dar și în favoarea unei majorități pro-ruse sau suveraniste”, a spus jurnalistul. Dar în interiorul partidului există voci contrare privind alianța pe care ar trebui să o facă PSD-ul, a adăugat Sebastian Zachmann. El s-a referit și la alegerile prezidențiale din acest an și a afirmat că CCR și BEC au distrus încrederea într-un proces electoral transparent.
Sebastian Zachmann: PSD-ul joacă la două capete, evident, în acest moment
Cătălin Striblea: Întrebare-cheie, Sebatian Zahman. Vrea PSD-ul o alianță pro-europeană sau mai curând una conservatoare cu AUR?
Sebastian Zachmann: „PSD-ul joacă la două capete, evident, în acest moment, mai ales după rezultatul alegerilor parlamentare care plasează partidul, îi plasează pe cei de la PSD într-o poziție strategică. Pot să încline prin voturile lor din Parlament și în favoarea unei majorități pro-europene, dar și în favoarea unei majorități pro-ruse sau suveraniste, să-i spunem mai delicat. Și exact asta este și starea de spirit din interiorul PSD. Există tabere acolo, există unii care spun că trebuie PSD să se alieze și cu PNL, și cu USR, cu toate partidele pro-europene, indiferent de dușmăniile politice pe care le-au avut până acum și să formeze un guvern pro-european bine conectat la Bruxelles și la valorile democratice. Alții, în schimb, spun că PSD ar avea mai mult de câștigat dacă domnul Călin Georgescu ar ajunge președintele României. Ba chiar, spun unii din PSD, sigur, pe surse deocamdată, dar astea sunt discuții care se poartă în interiorul partidului, că PSD ar putea revendica chiar funcția de prim-ministru. Ar avea șanse mai mari să obțină funcția de prim-ministru dacă Călin Georgescu ar ajunge președintele României”.
Sebastian Zachmann: Odată terminată această poveste cu alegerile parlamentare s-ar putea ca partidul sau o parte a partidului să-i ceară lui Marcel Ciolacu să rămână. Sigur, nu peste voința sa
Cătălin Striblea: Sigur, că i s-ar propune un guvern PSD+AUR plus ce mai e acolo. Spune-mi, te rog, cine e astăzi cel mai puternic om în PSD. Mai e domnul Ciolacu?
Sebastian Zachmann: „Mai e și nu e în același timp. E într-o situație paradoxală domnul Ciolacu, pentru că acum, chiar în aceste ore se discută în PSD dacă domnul Ciolacu ar mai trebui sau nu să demisioneze din fruntea partidului. Știm, el și-a descris o demisie, sigur, mai degrabă de fațadă, a fost un gest politic pentru liniștirea societății, însă odată terminată această poveste cu alegerile parlamentare s-ar putea ca partidul sau o parte a partidului să-i ceară să rămână. Sigur, nu peste voința sa. Domnul Ciolacu este direct implicat în negocierile din partid. Nu este un despot luminat, desprins de mocirla din interiorul politicii românești și a Partidului Social Democrat”.
Sebastian Zachmann: Un poll pro-european în parlament ca opoziție ar avea de câștigat, însă nu acum. Trebuie să ai răbdare încă cel puțin patru ani”
Cătălin Striblea: Să îl așteptăm cumva să meargă la negocieri cu doamna Lasconi și cu domnul Bolojan? Domnul Bolojan a făcut o propunere de genul ăsta și știu că se luptă, cum spune el, să-i aducă pe adulți în aceeași cameră.
Sebastian Zachmann: „Da, pentru că și în PNL există mai multe voci care se contrazic la ședințele de partid. Unii liberali cred că e mai sănătos pentru PNL să treacă în opoziție. Asta tot dintr-un calcul politic, nu neapărat dintr-un calcul rațional. Pentru că unii liberali știu că odată format un guvern sau o majoritate pro-europeană din toate părțile politice contrare curentului suveranist, atunci partide ca AUR sau ca S.O.S România și POT, toate partidele suveraniste ar rămâne singure pe terenul opoziției. Prin urmare, un poll pro-european în parlament ca opoziție ar avea de câștigat, însă nu acum. Trebuie să ai răbdare încă cel puțin patru ani. Și știm, în partidele românești nu prea sunt rezerve de răbdare. De asta spun, e o situație complicată și la PSD, și la PNL”.
Sebastian Zachmann: Ne-am chinuit ani la rând toți să digitalizăm procesul electoral, să-l facem transparent și să le redăm oamenilor încrederea că votul lor contează și ajunge la candidatul pe care chiar au pus ștampila și în câteva ore au venit două instituții esențiale pentru jocul democratic – Curtea Contituțională și BEC – și au distrus toată această încredere
Cătălin Striblea: Astăzi vine decizia CCR, foarte probabil. Dă drumul CCR la turul II? Ce spun informațiile tale?
Sebastian Zachmann: „Of, și aici este foarte greu. Dacă îi întrebi pe cei de la USR spun că deja s-a mărit diferența dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu. Cele 2.700 de voturi s-au dus spre 5000 acum, după renumărare. Dar sunt informații pe surse văzute de foarte puține persoane. Pentru că Curtea Contituțională și Biroul Electoral Central ne-au aruncat, de fapt, în acest haos politic și social. Ne-am chinuit ani la rând toți – politiceni, societate – să digitalizăm procesul electoral, să-l facem transparent și să le redăm oamenilor încrederea că votul lor contează și ajunge la candidatul pe care chiar au pus ștampila și în câteva ore au venit două instituții esențiale pentru jocul democratic – Curtea Contituțională și BEC – și au distrus toată această încredere. Revenind, dacă îi întrebi pe cei de la PSD, ei îți vor spune că nu, că diferența s-a redus și că toată lumea așteaptă de fapt comunicatul oficial”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin