Presiune pe sistemul energetic național în plin val de aer fierbinte: Pot apărea avarii „punctuale” la rețeaua de energie de energie electrică, susține la Europa FM ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Însă, oficialitățile nu se așteaptă la o pană de curent generalizată în acest moment.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Lucrăm împreună cu operatorii de distribuție și ne asigurăm că durata acestor avarii este cât mai mică”
„În zilele de caniculă pot exista anumite avarii locale cauzate pe de o parte de un consum de energie electrică mai mare. Se întorc românii acasă, dau drumul la aparatele de aer condiționat. Pe de altă parte, de anumite componente și echipamente tehnice transformatoare și așa mai departe, care pot fi afectate. Noi ne străduim, ca minister, să lucrăm împreună cu operatorii de distribuție și ne asigurăm că durata acestor avarii este cât mai mică, astfel încât românii să aibă condiții corecte în casele lor. Din datele pe care le avem pe întreg lanțul sistemului energetic nu avem de ce să ne temem în acest moment”, a spus la Europa FM ministrul Sebastian Burduja.
În acest zile, există momente în care România importă și 1000 de MW. Pentru că nu avem vânt, producția de la centralele eoliene nu există.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Ne lipsesc pe producții undeva la 500, poate 700 de MW energie eoliană față de anul trecut
„Dacă vă veți uita Transelectrica la rapoartele de acum un an, exact aceeași zi din an cu cea de azi sau cea de ieri veți vedea că ne lipsesc pe producții undeva la 500, poate 700 de MW energie eoliană – anul trecut a bătut vântul – și din perspectiva producției hidro, de asemenea, lipsesc 500, 600, poate 700 de MW, în funcție de zi. De ce? Pentru că două treimi din producția Hidro România este asigurată pe fir de apă. Fiind secetă, debitul este scăzut”, a explicat ministrul Energiei.
Luni – va fi un nou comandament la ministerul energiei cu toți factorii din sistemul de energie pentru a regla producția de curent a țării.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „La Paroșeni, în Valea Jiului, duminică va fi pornit acest grup, pe bază de huilă”
„Am discutat cu Hidroelectrica pentru a încerca să crească producția din aceste lacuri de acumulare. Ele sunt încă la un nivel bun, peste 80% și pentru ceilalți producători – OMV Petrom la Brazi produce la capacitate maximă, discutăm cu Elcenul pentru eventuala pornire a CET Sud în București. De asemenea, la Paroșeni, în Valea Jiului, duminică va fi pornit acest grup, pe bază de huilă și la Complexul Energetic Oltenia lignit – încă două grupuri vor putea fi pornite în zilele următoare”, a declarat la Europa FM ministrul Burduja.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin