Confidenţialitate

Se lucrează la realizarea plamânilor artificiali

O altă echipă a obţinut un plămân uman miniatural echipat cu un cip electronic.

Folosind celule cultivate în vitro şi implantate apoi pe şoareci, cercetătorii de la Universitatea din Yale au reuşit să creeze perechi de plămâni care au funcţionat pentru perioade cuprinse între 45 şi 120 de minute.

Cercetătorii au prelevat ţesut pulmonar de la şoareci adulţi din care au extras diverşi compuşi celulari.

Cercetătorii au păstrat matricea pulmonară conţinând celulele şi structură bronşica, căile respiratorii şi sistemul vascular, care au fost folosite ulterior ca structură de bază pe care au crescut noile celule pulmonare.

Oamenii de ştiinţă au cultivat o combinaţie de celule susa şi pulmonare pe această matrice, într-un incubator care reproducea anumite condiţii din mediul intrauterin.

În acest fel, ei au obţinut celule pulmonare perfect funcţionale. După ce au fost transplantaţi pe şoareci, aceşti noi plămâni au funcţionat în regim normal, pentru perioade de timp cuprinse între 45 şi 120 de minute.

Singura tehnică actuală de înlocuire a ţesuturilor pulmonare distruse este transplantul, însă această procedură prezintă un risc ridicat de respingere şi de infecţie.

Iar cercetătorii de la Institutul de inginerie şi biologie din cadrul Universităţii Harvard au fabricat un plămân miniatural, de mărimea unei gume de şters, echipat cu un cip electronic, folosind celule pulmonare şi vasculare umane.

Acest plămân miniatural va putea fi utilizat pentru a testa efectele noilor medicamente şi ale toxinelor asupra plămânilor umani.