Emisiunea Drum cu Prioritate vă prezintă o pasăre călătoare pe zi.
Un proiect de Liliana Nicolae și Mihai Bucureșteanu
Spring Alive este un proiect inițiat la nivel European de Birdslife International și Societatea Ornitologică Română. Scopul acestui proiect este de a monitoriza sosirea păsărilor migratoare. Cu alte cuvinte, să urmărim când vine primăvara. Și, putem vorbi de instalarea primăverii, odată cu întoarcerea păsărilor călătoare.
Foto: Jussi Mononen
La nivel european s-au identificat, astfel, 5 specii considerate adevarații vestitori ai primăverii. Este vorba de rândunică, barza alba, cucul, prigonia și drepneaua neagră.
Dacă vă plac păsările și sunteți un bun observator, puteți intra pe sitte-ul Spring Alive și să semnalați prezența vreuneia din cele 5 păsări în zona în care locuiți. Proiectul este în toate limbile Uniunii Europene și, în felul acesta, se crează un fel de hartă a primăverii. Așa putem vedea unde vine prima dată primăvara și care sunt primii ei vestitori.
Sursa Foto: Daniel Petrescu, SOR
BARZA ALBA . I se mai spune Ciconia Ciconia sau Cocostârc și e ușor de recunoscut după gâtul și picioarele lungi, dar și după ciocul drept, ascuțit și roșu. Până și copiii o știu! În România se estimează că ar fi 4-5.000 de perechi de berze, față de peste 100.000 câte erau în anii ’70. Cele mai multe sunt în Polonia, Ucraina și Spania. La noi, însă, sunt o grămadă de superstiții legate de berze și o grămadă de povești. În unele localități, oamenii fac pregătiri pentru venirea berzelor. Le repară cuiburile sau montează camere de monitorizare a acestora.
Aici puteți vedea o zi din viața unei berze:
Foto: Daniel Petrescu, SOR
I se mai spune Ciconia Ciconia sau Cocostârc. Se pare că una dintre localitățile cu cele mai multe cuiburi de barză este Andrid, din județul Satul Mare. Acolo are loc și o Sărbătoare a berzelor, păsări care sunt ocrotite de lege. O familie dintr-un sat din Olt a adoptat o barză care de câțiva ani trăiește în casa și în curtea familiei.
https://www.youtube.com/watch?v=3dED9nGGePA
La Sibiu, în localitatea Cristian, există o asociație – Prietenii Berzelor , care are grijă de berzele rănite și care nu pot migra în țările calde. Ne spune mai multe despre această pasăre Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română.
O barză zboară spre țările calde din Africa sau înapoi la cuiburile din România sau din alte țări câte 220 km pe zi, cu o viteză care poate atinge și 90 de km pe oră.
Există și Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare, care se sărbătoreşte anual, din 2006, în cel de-al doilea week-end al lunii mai şi este o campanie globală de conştientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.