Confidenţialitate

Se închide fabrica de zahăr din Oradea, una dintre cele mai mari din România

Una dintre cele mai cunoscute fabrici de zahăr din țară, de la Oradea, se închide din cauză că firma germană care o deține nu a reușit să o facă profitabilă, în condițiile în care sfeclă este mai scumpă la noi decât în Polonia.

„În ciuda eforturilor pe care le-am făcut, managementul local împreună cu managementul din Germania, nu am reușit să demonstrăm că putem fi competitivi și profitabili”, spune, manager general Zahărul, Janos Takacs.

Închiderea fabricii de zahăr de la Oradea aduce probleme nu doar pentru cei peste 200 de angajați ci și pentru 93 de fermieri din Bihor, Arad, Satu Mare și Timiș care aveau contract cu firma.

Cultivatorii de sfeclă au vrut să se asocieze și să cumpere ei fabrică, dar negocierile au eșuat.

„Până în 2020, cultură sfeclei de zahăr poartă după ea o subvenție de peste o mie de euro la hectar și era bine să ne folosim de această perioada, dar dacă proprietarii așa s-au gândit atunci nu avem ce face”, spune președintele Asociației de Cultivatori din Nord-Vest, Alexandru Lucaks.

Însă investitorii pleacă și cu numele, vor produce zahăr „Diamant” în Polonia și Ucraina.

Sursa foto: ebihoreanul.ro