Valul de aer rece pătruns din sud-vest a generat, la contactul cu cel cald întâlnit ţara noastră, o descărcare violentă de energie, potrivit meteorologilor.
Furtunile au ucis, ieri, 8 oameni şi au rănit câteva zeci în jumătatea de vest a ţării, unde vântul a doborât copaci şi a smuls acoperişuri. Mai multe maşini au fost distruse. Unele victime, între care copii, au fost surprinse în parcuri sau pe străzi.
Bilanţul provizoriu indică 5 decese în judeţul Timiş. Alte două persoane au murit în Bistriţa-Năsăud, iar una în judeţul Arad.
Pagube însemnate au fost anunţate în mai multe judeţe.
Numeroase localităţi au rămas fără electricitate, stâlpii de înaltă tensine fiind doborâţi. Echipele de la deranjamente lucrau peste noapte pentru remedierea defecţiunilor.
Circulaţia rutieră a fost perturbată. Drumarii au eliberat toate căile rutiere închise temporar. Mai multe trenuri au rămas blocate din cauza arborilor prăbuşiţi sau a firelor de înaltă tensiune doborâte de vânt.
Intervenţiile sunt monitorizate la Ministerul de Interne, unde a fost creată o celulă de criză, dată fiind situaţia neobişnuită provocată de vremea extremă.
Şefa Internelor, Carmen Dan, merge – luni – în zonele lovite de furia naturii, pentru a vedea dezastrul de la faţa locului. În unele şcoli, nu se fac astăzi cursuri.
Jandarmii şi militarii a fost mobilizaţi în sprijinul celor năpăstuiţi, după cum a anunţat premierul. Mihai Tudose a spus că, săptămâna aceasta, va începe implementarea unui sistem de alertare a populaţiei prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă.
Pe perioada furtunilor, sunteţi sfătuiţi să vă adăpostiţi în locuri sigure şi să deconectaţi aparatura casnică. De asemenea, parcarea autoturismelor se face în zone cât se poate ferite, la distanţă de copaci sau stâlpi de electricitate.