Obiectivul cercetătorilor: să pună la punct un vaccin împotriva malariei, dar care să fie şi ieftin. Asta pentru că malaria este o boală infecţioasă larg răspândită în regiunile tropicale şi subtropicale.
Între 300 şi 500 de milioane de persoane sunt infectate anual. Aproximativ 1-3 milioane mor înn fiecare an, cei mai mulţi fiind copii din Africa sub-sahariană.
Putem face malarie dacă ne înţeapă ţânţarul anofel. Ne intră astfel în corp un parazit care se înmulţeşte ulterior în globulele roşii din sânge, cauzând simptome cum ar fi febră, anemia, simptome de gripă şi, în cazuri severe, comă şi moartea.
Până acum, au fost dezvoltate peste o sută de tipuri de vaccin, niciunul nefiind însă pus pe piaţă. Însă, cel testat în Burkina Faso este al doilea, de până acum, care arată un nivel substanţial de protecţie împotrivă acestei boli.
El a fost pus la punct de un institut de cercetare din Paris care lucrează şi cu experţi din Statele Unite.
45 de copii au primit vaccinul, aceştia au avut o incidenţă de patru ori mai mică de a se îmbolnăvi decât micuţii care nu au fost vaccinaţi.
Problema, în dezvoltarea vaccinului, este că adulţii din Africa dobândesc imunitate pentru că sunt expuşi în mod constant bolii.
Însă, echipa parisiană a descoperit o proteină cheie care determină corpul să producă anticorpi care omoară parazitul malariei.
Cercetătorii susţin că un cost de jumătate de dolar pe vaccin ar însemna că orice om din aceste ţări sărace ar putea avea acces la el.