Chiar dacă temperaturile nu au coborât atât de mult până acum, deja se prconizează o iarnă grea pentru mulți români ce locuiesc la oraș și sunt racordați la rețelele de încălzire centrală. Dacă în unele orașe, printre care și București, oamenii au aflat deja că vor plăti mult mai mult pe gigacalorie, în altele locuitorii așteaptă să vadă dacă vor primi căldură la iarnă.
De exemplu, trei sferturi dintre apartamentele din orașul Brad, județul Hunedoara, ar putea rămâne fără căldură la iarnă, dacă autorităţile nu găsesc o soluţie pentru asigurarea stocului de păcură necesar pentru centrala termică care alimentează aceste locuințe.
Orașul Brad din județul Hunedoara nu este racordat la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, iar încălzirea locuințelor pe timp de iarnă se face centralizat, printr-o centrală ce folosește păcură. În sezonul rece, este nevoie de 2.500 – 3.500 de tone de păcură pentru încălzirea celor 3.000 de apartamente.
Primarul Florin Cazacu a declarat în acest moment nu există păcură pe piață, iar prețul de achiziție de la marii furnizori este foarte mare, față de anul trecut acesta s-a dublat. De aceea, Primăria Brad a cerut ajutor de la Guvern atât pentru păcură, cât și pentru subvenţiile la energie termică.
Și anii trecuți, Primăria a primit sprijin guvermanental pentru a putea asigura încălzirea apartamentelor din orașul Brad. Dacă situația se va rezolva, furnizarea agentului termic în localitate va începe undeva în jurul datei de 1 noiembrie.
Focșaniul va avea căldură la iarnă, iar populația racordată la sistemul centralizat nu are niciun motiv să se teamă că ar putea sta în frig.
Sunt asigurările pe care le dă primarul orașului, chiar dacă rezolvarea problemelor financiare ale CET-ului local se află doar la stadiul de promisiune.
Autoritățile au însă și o variantă de rezervă.
Vestea cea mai bună pentru locuitorii orașului Focșani este că la iarnă vor plăti pentru încălzire același preț ca până acum, indiferent de costul gazelor naturale.
Iarna trecută a fost dificilă pentru societatea de termoficare din Focșani. Aceasta a depins în permanență de ajutoarele de la Guvern pentru plata facturilor la gaz. Lună de lună a existat pericolul ca oamenii să rămînă fără căldură în plină iarnă.
Primarul Cristi Misăilă dă asigurări că situația va fi diferită anul acesta, chiar dacă banii necesari pentru plata facturilor la gaze sunt, momentan, doar o promisiune.
Ca variantă de rezervă, societatea de termoficarea va putea produce agent termic cu păcură. Indiferent de costul păcurii sau gazelor naturale, focșănenii care primesc căldură în sistem centralizat nu vor plăti nimic în plus.
ENET, societatea de termoficare din Focșani, este în insolvență. În prezent, mai are circa 10.000 de abonați, printre care multe instituții public, inclusiv unitățile de învățământ.
La Constanța, orașul cu cea mai scumpă giga-calorie din țară și o rețea de distribuție veche, se anunță o iarnă costisitoare. Pentru subvenționarea cheltuielilor pentru căldură, primaria își pune speranțe în ajutorul guvernului.
Deși cheltuielile pentru căldură vor subția vizibil bugetul local, constănțenii abonați la sistemul centralizat de încălzire trebuie să beneficieze, la iarnă, de acest serviciu esențial. Va fi greu, spune primarul Vergil Chițac:
„130.000 de constănțeni beneficiază de apa caldă și căldura furnizată prin sistemul acesta centralizat al nostru și includ aici, și mă refer școli, și bolnavii din spitale”.
Prețul local al energiei termice este, potrivit Regiei de distribuire a căldurii, 1326 de lei. Valoarea adevărată a gigacaloriei este însă mai mare, dar populația va plăti 450 de lei.
„Un apartament mediu, pe timp de iarnă, într-o lună, consumă o gigacalorie. Dacă nu am suvenționa ar trebui să îi punem pe cetățeni să platească 1650 de lei. Enorm. E aproape de nesuportat”.
Valoarea uriașă a gigacaloriei nu este singura grijă a primului Vergil Chițac:
„Eu mai mult sunt ingrijorat de starea tehnică a sistemului. Dacă vor fi intreruperi, vor fi din cauza faptului că sistemul cedează”.
Sigur că și problema subvenționării gigacaloriei este importantă, dar:
„Din perspectiva asta, cred că la nivel guvernamental trebuie făcut ceva pentru că situația asta este în toate municipiile care mai au sistemul acesta de încălzire centralizată”.
Din cauza vechimii rețelei termice, sunt aproape zilnic avarii în sistemul de încălzire al orașului. Întreaga rețea de conducte va fi înlocuită în următorii ani.
Autori: Monalise Hihm, Claudia Toader, Ghiulfer Predescu
Foto: Shutterstock
Citește și: Bloomberg: Europenii vor prefera lemnul pentru a se încălzi la iarnă