Aplicarea legii privind diminuarea risipei alimentare se amână până la sfârșitul anului – anunță Ministerul Agriculturii.
Legea trebuia să intre în vigoare pe 21 mai, dar normele de aplicare nu au fost publicate. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune, încă, că – în actuala formă – Legii nr.217/2016 nu poate fi aplicată și că un grup de experți ai ministerului lucrează la îmbunătățirea ei.
Legea prevede o serie de măsuri de reducere a risipei alimentare, printre care vânzarea la preţ redus sau donarea produselor aflate aproape de expirare, dar şi direcţionarea alimentelor expirate către transformarea în compost şi biogaz .
Potrivit legii, prin risipă alimentară se înţelege situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare.
Prevederile actuale arată că operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociaţii, fundaţii şi întreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, contra unei sume maxime de 3% + TVA din preţul de achiziţie, în cazul comercianţilor, şi de 3% + TVA din preţul de producţie, în cazul producătorilor şi procesatorilor.
De asemenea, asociaţiile şi fundaţiile pot comercializa alimentele oferite, cu maximum 25% + TVA din preţul de achiziţie, în cazul preluării de la comercianţi, respectiv cu maximum 25% + TVA din preţul de producţie, în cazul preluării de la producători sau procesatori.
În actuala lege sunt prevăzute și amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei.