Confidenţialitate

Scutea, despre Secția Specială: Până la desființare, ar trebui ușor îmbunătățită schema de personal | AUDIO

În ciuda protestelor unor asociații de magistrați, Consiliul Superior al Magistraturii are pe ordinea de zi de joi organizarea concursului pentru numirea în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, dar și numirea, tot prin concurs, a unor procurori cu funcţii de execuţie.

Procurorul General al României pledează în continuare pentru desființarea Secției de Investigare a Magistraților, secție înființată în mandatul PSD.

Într-un interviu acordat Europa FM, Gabriela Scutea precizează că proiectul de lege propus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ar trebui adoptat cât mai repede. Proiectul prevede desființarea secției.

“Voi susține, în ceea ce privește demersul domnului ministru Predoiu, indiferent când va avea loc, argumente foarte clare cu privire la modul de funcționare a Secției și calitatea activității de urmărire penală, în așa fel încât să transpară pentru cetățeni că realizarea dreptății nu este dată de această structură organizatorică. Această secție a retras niște căi de atac în cauze de mare corupție (…) este cazul Hrebenciu. Dincolo de asta, nici nu mai avem ce să comentăm!”, ne-a declarat procurorul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până la desființare, Secția trebuie să aibă mai mulți procurori, susține Gabriela Scutea.

“Din atât de puțini câți erau, dumnealor au rămas și mai puțini. În condițiile în care ne punem întrebări legitime despre faptul că eventuale plângeri împotriva procurorilor din Secție vor fi investigate tot în Secție, este o perspectivă bună ca în acea secție să fie numai 5-6-7 oameni? Din punctul meu de vedere, nu (…) [scema de personal – n. red] ar trebui cel puțin ușor îmbunătățită, nu neapărat completată până la 15, așa cum prevede legea”, i-a spus procurorul Ancăi Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit potralului G4Media, de la operaționlizarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în octombrie 2018, și până pe 31 decembrie 2019, procurorii de acesteia au trimis în judecată numai 4 cauze.