Ana Blandiana, Maia Morgenstern, Alexandru Tomescu, Marian Preda, Daniel David, Medeea Marinescu, Melania Medeleanu, Amalia Enache, Carmen Lidia Vidu, Cătălin Ștefănescu, Marius Manole, Dumitru Budrala, Karla Codrea, Francesca Velicu, Marius Chivu, Radu Vancu, Ivan Patzaichin, Dana Gonț, Dan Perjovschi, Ana Barton, Ana Maria Brânză, Teodora Tompea, Ioana Ciurlea și Liviu Jicman sunt cei care le-au scris copiilor mesaje emoționante și de încurajare cu ocazia acestui început special de an școlar.
Scrisorile lor au ajuns la elevii din clasa a III-a de la Școala Gimnazială nr. 1 „Sf. Voievozi” din București. Organizatorii proiectului „Ora de caligrafie” doresc astfel să le aducă aminte atât copiilor, cât și adulților, cât de importante sunt scrisul de mână și implicit educația.
Ce le-au scris personalităților elevilor
„Îți doresc să ai norocul de a descoperi, în această perioadă de izolare, bucuria de a cunoaște lumea citind. Cu cât vei citi mai multe cărți, cu atât copilăria ta din timpul pandemiei, pe care o vei lăsa în urmă crescând, va fi mai frumoasă și mai plină de înțeles”, i s-a adresat Mirunei scriitoarea Ana Blandiana.
Alexandru Tomescu: „Scrisul de mână este unul dintre cele mai fidele selfie-uri”
„Scrisul de mână este unul dintre cele mai fidele selfie-uri pe care ni le putem face: ne spune multe despre personalitatea noastră”, i-a scris violonistul Alexandru Tomescu Ilincăi, elevă în clasa a III-a la Școala Gimnazială Nr. 1 „Sf. Voievozi” din București.
„Draga mea prietenă Maria, sunt foarte bucuroasă și foarte emoționată că pot să îți scriu așa, de mână”, a mărturisit, în scris, actrița Maia Morgenstern. „Îți doresc să-ți urmezi pasiunile”, i-a caligrafiat actorul Marius Manole micuței Eva Nicole, în vreme ce actrița Medeea Marinescu i-a scris lui Cosmin că îi dorește să se bucure „din plin de anii de școală”.
Dan Perjovschi: „Literele sunt ca niște animăluțe”
„Oriunde vei face orele – în clasă, cu colegii sau acasă, din fața laptopului este important să știi că înveți pentru tine și nu doar pentru acum, ci pentru toată viața. Vei vedea: cu fiecare lucru nou pe care îl înveți, vei descoperi lumea. Și o vei cuceri”, este mesajul regizorului Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.
„Literele sunt ca niște animăluțe. Dacă lui M îi lungești mijlocul și rotunjești părțile, poate fi un elefănțel. Uite-așa te poți juca cu literele: fiecare cuvânt e o turmă sau o gașcă de viețuitoare”, este mesajul original transmis Yasminei de artistul Dan Perjovschi.
„Dragă Eva Maria, te rog să privești acest an școlar ca pe o excursie minunată din care ai multe de învățat… Ai grijă de campionul din tine”, a scris multipla campioană Ana Maria Brânză, iar Ivan Patzaichin i-a trimis un mesaj emoționant lui Eduard, sportivul clasei: „În acest an, care ne-a dat pe toți peste cap, trebuie să-ți construiești echipa cu înțelepciune. Ea e alcătuită din părinții tăi, din profesori, colegi și prieteni., acești coechipieri îți vor insufla curajul să-ți urmărești ambițiile, să treci peste obstacole și să-ți îndeplinești visul”.
Rectorul UBB, Daniel David: „Calea cea mai sigură pentru a-ți fi bine în viață este educația”
„Când desenezi ceva, îți imaginezi cum va arăta la sfârșit. La început, totul este doar în mintea ta, apoi prinde contur, prinde viață, linie cu linie, punct cu punct. La fel este și școala. Fiecare carte citită, fiecare lecție învățată este ca un punct, ca o pată de culoare care întregește desenul și îl face mai clar”, a caligrafiat cu grijă Marian Preda, rectorul Universității București.
„O să-i auzi pe unii că mai spun că pot avea succes și fără școală. Nu-i crede. Sunt întâmplări rare și noroc. Nu-i calea care merită urmată. Calea cea mai sigură pentru a-ți fi bine în viață este educația”, a subliniat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
„Cuvântul este energie, Andreea, este forță, este emoție. Cuvântul leagă și dezleagă, apropie și îndepărtează, bucură și întristează, ridică și coboară. Numai de noi, oamenii, depinde ce putere îi dăm cuvântului”, este o parte din mesajul de suflet al scriitoarei Ana Barton.
„Educația este lucrul de care te vei bucura cel mai mult în viață. Iar învățătura te va face și mai frumoasă😊. Cu fiecare carte citită, care valorează cât o călătorie în jurul lumii, cu atât mai frumoasă vei deveni. Cărțile vor face mereu diferența dintre tine și ceilalți”, i-a transmis Evelynei scriitorul și criticul literar Marius Chivu.
Poetul Radu Vancu i-a scris Ștefaniei că îi va aduce multă frumusețe în viață faptul că vrea să deprindă taina și arta cititului. „Cititul te va duce într-o pădure magică prin care m-am plimbat pe când aveam vârsta ta și, când sunt norocos, mă plimb și acum”, a mărturisit scriitorul.
„Să te bucuri de școală, să nu-ți fie frică să greșești, să nu-ți fie frică să întrebi, să fii bun cu tine și cu cei din jur”, este învățătura regizoarei Carmen Lidia Vidu.
Cătălin Ștefănescu: „Școala e ceva la care trebuie să participăm cu toată ființa noastră”
„Scrisul de mână este un ajutor important pe drumul învățării. Fie că este vorba de lecții pentru școală, fie că este vorba despre o scrisoare către bunici sau rude, să încerci să scrii atent de mână cât mai adesea”, este sfatul lui Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Național Cotroceni.
„Am mare încredere în tine, Denisa, că vei învăța bine, vei scrie frumos și vei avea grijă să ai mereu mâinile curate”, a scris jurnalista Amalia Enache, iar realizatorul de televiziune Cătălin Ștefănescu a transmis mesajul că „școala e locul unde ne formăm ca oameni și unde trebuie să fim protejați. Și e ceva la care trebuie să participăm cu toată ființa noastră”.
Francesca Velicu i-a pus o întrebare-provocare lui Igor, unul dintre copiii preocupați mereu de performanță: „Putem oare să ne atingem țintele fără ca ceea ce se întâmplă în jurul nostru să ne împiedice?”.
Și doamna învățătoare Cristina Senoșde la Școala Gimnazială Nr. 1 „Sf. Voievozi” a avut parte de o surpriză: a primit o scrisoare scrisă de mână de la Elena Andrei, director de marketing DPD România, compania care a sprijinit proiectul Ora de caligrafie din acest an.
„Vă rugăm să aveți în continuare grijă de copii, pentru că sunt mici și fragili și au atât de mare nevoie de îndrumare, mai ales în această perioadă dificilă. Pentru asta, aveți toată recunoștința noastră”.
Pentru a susține demersul, Muzeul Național Cotroceni va organiza în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2020 o expoziție cu scrisori și documente scrise de mână aflate în păstrarea Muzeului.
Alături de aceste exponate istorice, vor fi expuse și copii ale scrisorilor trimise copiilor de personalități implicate în „Ora de caligrafie”. Expoziția va putea fi văzută și online, pe site-ul Muzeului National Cotroceni.
Proiectul aflat anul acesta la a patra ediție este un concept cultural-educațional prin care personalități ale României, din diferite domenii, transmit un îndemn pentru educația temeinică.