Cu fiecare zi ce trece, tot mai multe cadre medicale trag semnale de alarmă legate de lipsa echipamentelor de protectie.
Doctorii și asistentele de la Sectia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Timișoara au redactat o scrisoare deschisă, în care spun că, în curând, vor intra cu mâinile goale în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus.
Textul este semnat de 16 cadre medicale.
Potrivit lor, in urmă cu 2 săptămâni, au strâns bani de la tot colectivul și au cumparat combinezoane de unică folosință, cizme, bonete și măști.
Spitalul le-a oferit doar 13 echipamente complete de portecție.
Medicii povestesc că la nenumăratele lor solicitări răspunsul administrației a fost că spitalul nu se va numără printre cele care vor intra imediat în linia 1 de luptă contra COVID-19.
La 21 martie, însă, a fost primit planul alb pentru organizarea sistemului spitalicesc, document în care se menționează că, în faza a doua, după Spitalul Victor Babeș, cazurile complicate de ATI vor ajunge la Spitalul Municipal.
Între timp, au fost folosite toate echipamentele de protecție, astfel că acum nu mai există combinezoane speciale.
Reprezentanții Secției de Terapie Intensivă acuză conducerea spitalului că nu a achiziționat la timp echipamente și nici teste rapide pentru diagnosticarea pacienților.
În schimb, șefii unității sanitare îi acuză pe subalterni că stârnesc panică și că, vineri seară, au primit 40 de viziere, dar și ca există echipamente pentru două ture, iar în zilele următoare vor ajunge la Timișoara și alte echipamente.
La adresa solidaritate@europafm.ro, așteptăm mesajele cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.
Klaus Iohannis a spus că autorităţile continuă să se pregătească pentru a face faţă înmulțirii cazurilor de COVID-19.
“Este impresionant ce au reuşit militarii şi personalul medical militar să realizeze în puţine zile. Spitalul încă nu este dat efectiv în funcţiune, dar este gata pregătit şi în următoarele ore va primi toate acreditările şi va intra în funcţiune. România este pregătită pentru a face faţă, cât se poate de bine, acestei epidemii. Trebuie să spun că, după ce se termină această criză, care din păcate va mai dura, vom face o evaluare la sânge a întregului sistem spitalicesc din România şi vom lua toate măsurile pentru a avea dotările cu care să facem faţă oricărei situaţii, şi unei epidemii şi unui dezastru”.
Spitalul de campanie ROL 2 este secţie externă a Spitalului Militar Central.
- Dan Turcu, corespondent Europa FM
“Vom lua toate măsurile pentru a fi şi mai bine pregătiţi”, a adăugat președintele, care a reluat apelul ca cetățenii să evite contactul între ei pentru a preveni răspândirea virului. “O să repet acest lucru de fiecare dată (…) Evitaţi cu orice preț să vă întâlniţi într-un loc închis cu mai mulţi oameni”, a insistat șeful statului.
“Lucrurile în continuare vor fi mai grave, ne aşteptăm, din păcate, la o creştere a numărului bolnavilor (…) Împreună vom trece prin această criză”, a mai spus Klaus Iohannis.