“În legătură cu protestele de astăzi și OUG-ul pentru modificarea legii taximetriei, care poate duce la limitarea sau dispariția serviciilor alternative de transport urban, pozitia comună a companiilor de ridesharing Uber și Taxify (Bolt) rămâne neschimbată:
„Apreciem deschiderea Guvernului la dialog și îi asigurăm de cooperarea noastră deplină pentru modernizarea legislației de transport, în linie cu recomandările Comisiei Europene, conform căreia aceste servicii noi trebuie reglementate și nu interzise.
Până când vom avea și în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternativ, cadru similar altor țări membre UE, solicităm membrilor Guvernului să amâne o potențială Ordonanța de Urgență, în numele celor peste 2 milioane de utilizatori și a zecilor de mii de șoferi care folosesc platformele noastre pentru a-și câștiga existența.
Peste 2 milioane de oameni din România folosesc în mod activ Uber, Taxify sau alte aplicații similare. 1 din 10 români folosesc și apreciază aceste servicii pentru că sunt accesibile, sigure, de calitate și de încredere. Conform unui studiu IRES, 7 din 10 tineri văd aplicațiile noastre ca pe o alternativă la mașina personală, în timp ce 9 din 10 își doresc ca autoritățile să încurajeze dezvoltarea acestui tip de servicii alternative și să nu le limiteze.
Până acum, această nouă industrie a serviciilor alternative de transport a contribuit cu zeci de milioane de Euro la economia locală, în doar câțiva ani. În același timp, am contribuit la crearea și menținerea a zeci de mii de locuri de munca care aduc noi taxe la bugetele publice. Potențialul este unul considerabil, iar angajamentul nostru comun este să investim în continuare în dezvoltarea acestei industrii în România. Ne dorim să lucrăm cu autoritățile pentru a ajuta la eficientizarea transportului urban, reducerea poluării și rezolvarea crizei parcărilor din marile orașe.
Împărtășim părerea industriei de taxi că este nevoie de o actualizare a cadrului legislativ, însă credem că aceste schimbări trebuie să favorizeze dezvoltarea industriei de mobilitate”, transmit reprezentanții Uber și Taxify (Bolt) într-o scrisoare comună remisă Europa FM.
Un nou protest al taximetriștilor, în București, în fața Guvernului
Joi, de la prima oră a dimineții, sute de mașini au blocat zona din fața Guvernului pentru un nou protest împotriva serviciilor de ride sharing, precum Uber și Bolt (fost Taxify).
După ora 10, unii protestatari au bruscat jurnaliștii din Piața Victoriei și au putut fi auzite îndemnuri la un boicot al presei centrale: “Nu dați interviuri televiziunilor din București!”, striga unul dintre protestatari prin portavoce.
Brigada Rutieră a anunţat restricţii în zona Piaţa Victoriei, între orele 06.30-15.00.
Guvernul promite că va modifica Legea Taximetriei prin OUG
Surse din Ministerul Transporturilor au declarat pentru Europa FM că în următoarea şedinţă de Guvern va modifica Legea Taximetriei în sensul solicitat de Sindicaliştii de la Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.
Şoferii protestează joi dimineaţă în faţa Guvernului, nemulţumiţi că Ordonanţele de Urgenţă în domeniul transporturilor de pasageri, promise de Guvern, sunt blocate pe circuitul de avizare.
Chiar dacă sindicaliştilor li se promisese încă de miercuri că problema va fi rezolvată, ei nu au renunţat la protestul anunţat pentru joi, protest la care au spus că vor participa 5000 de maşini. În realitate, numărul a fost considerabil mai mic.