Confidenţialitate

Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a murit la vârsta de 89 de ani

Cunoscutul romancier peruan Mario Vargas Llosa a murit duminică, 13 aprilie, la vârsta de 89 de ani. Decesul a fost anunțat de către copiii săi – Álvaro, Gonzalo și Morgana Vargas Llosa.

Mario Vargas Llosa s-a stins din viață în capitala țării natale, la Lima, „în pace” și înconjurat de familia sa, a scris pe platforma X fiul său, Alvaro Vargas Llosa.

Vargas Llosa a primit Premiul Nobel pentru literatură în 2010 pentru opere precum „Mătușa Julia și condeierul”, „Moarte în Anzi” și „Războiul sfârșitului lumii”.

De-a lungul unei cariere care s-a întins pe mai mult de 50 de ani, Vargas Llosa a descris puterea și corupția într-o serie de romane printre care „Conversație la catedrală” și „Sărbătoarea țapului”.

„Geniul său intelectual și vasta sa operă vor rămâne o moștenire veșnică pentru generațiile viitoare”, a declarat președintele Peru, Dina Boluarte, într-o postare în X, numindu-l “cel mai ilustru peruan din toate timpurile”.

În 2016, el a devenit primul scriitor hispanofon în viață inclus în Bibliotheque de la Pleiade din Franța, o venerabilă colecție de clasici universali traduși în franceză, și a fost ales membru al prestigioasei Academie Franceze în 2021, potrivit Deutsche Welle.

Voce importantă a literaturii latino-americane

Născut la 28 martie 1936 în Arequipa, Peru, într-o familie din clasa de mijloc, Jorge Mario Pedro Vargas Llosa a fost unul dintre marii protagonişti ai „boom-ului” literar latino-american din anii 1960 şi 1970, alături de Gabriel Garcia Marquez şi de Julio Cortazar. Acesta și-a petrecut primii ani ai copilăriei în Bolivia înainte să revină în țara sa natală.

În adolescență, a urmat cursurile unei academii militare din Lima, iar în scurt timp a început să lucreze ca jurnalist local. Student la drept și literatură, Vargas Llosa a început să scrie povestiri publicate pentru prima dată la sfârșitul anilor 1950. S-a mutat la Paris în 1959 și a locuit acolo mai mulți ani.

Romancierul a candidat la președinția peruană în 1990, dar nu a fost ales.

În 2010, Vargas Llosa a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. A fost „un basm pentru o săptămână”, a declarat el pentru The Guardian în 2012, dar „un coșmar timp de un an”, întrucât atenția publică nu i-a mai lăsat atât de mult timp să scrie: „Nu vă puteți imagina presiunea de a da interviuri, de a merge la târguri de carte”, a spus el pentru publicația britanică.

În România, în jur de 50 de cărți ale lui Mario Vargas Liosa au fost traduse și publicate de-a lungul anilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.