Andrei Codrescu, născut în 1946, a trăit în România până la vârsta de 19 ani.
În 1989, după o absență de peste un sfert de secol, Andrei Codrescu a revenit în țară pentru a relata de la fața locului evenimentele din decembrie 1989 și căderea regimului comunist, pe care le-a redat în “Gaura din steag”, declarată de New York Times „Notable Book of the Year“ (1991).
Eseurile sale care analizează dezintegrarea comunismului au apărut într-o serie de volume, inclusiv în The Disappearance of the Outside (1991), Zombification (1994) și The Dog with a Chip in His Neck (1996), ultimele două la editura St. Martin’s Press. Andrei Codrescu este comentator la National Public Radio, fondator al publicației Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas și a predat literatură la Louisiana State University în Baton Rouge. În România i-au fost traduse și publicate, de-a lungul anilor, mai multe volume, printre care: “Domnul Teste în America” (1993), “Contesa sângeroasă”, (1999), “Mesi@” (1999, 2006), “Casanova în Boemia” (2005). La Curtea Veche Publishing, în seria „Andrei Codrescu“, au fost publicate până în prezent “Prof pe drum” (2008), “Gaura din steag. Povestea unei reveniri și a unei revoluții” (2008), “Ghid Dada pentru postumani. Tzara și Lenin joacă șah” (2009), “Ay, Cuba! O călătorie socio-erotică” (2012) și “Lecția de poezie” (2014).
Andrei Codrescu sosește astăzi în România pentru un turneu ce va include conferințe și dezbateri legate de centenarul DADA, precum și lansarea unei noi cărți de poezii, în cinci orașe din țară. Vizita în România este organizată la inițiativa scriitoarei Ruxandra Cesereanu, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al editurii Curtea Veche.
În perioada 27 septembrie – 14 octombrie Andrei Codrescu se va întâlni cu publicul la București, Zalău, Craiova, Cluj-Napoca și Sibiu.
Debutul turneului va avea loc marți, 27 septembrie, începând cu ora 18.30, la Institutul Cultural Român din București (Aleea Alexandru 38), unde va avea loc evenimentul “O seară cu Andrei Codrescu”, care va include două evenimente: lansarea noului volum “The Art of Forgetting/ Arta uitării”, apărută la editura Școala Ardeleană și o conferință dedicată sărbătorii Dada din acest an, „Centenarul Dada văzut prin Ghid dada pentru postumani. Tzara şi Lenin joacă şah.” (Curtea Veche Publishing).
FOTO: Eduard Keller