Confidenţialitate

Scriitoarea Alina Pavelescu, despre perioada care a urmat Revoluției din 1989: „Tot ce ni s-a întâmplat după aceea a fost așa, pentru noi, ca o găleată de apă rece aruncată în cap” | AUDIO

Zilele acestea se împlinesc 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Nici acum nu știm – așa cum era o întrebare celebră în acele zile și mulți ani după – cine a tras în noi? Sau a fost Revoluție sau lovitură de stat? Într-un sondaj realizat anul trecut de INSCOP, aproape 50% dintre români erau de părere că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România. Iar peste 46% dintre români credeau că înainte de 1989 se trăia mai bine decât acum., 

Scriitoarea Alina Pavelescu a explicat la emisiunea „Academia Europa FM” de ce românii au fost dezamăgiți de noua viață, unii aproape imediat după Revoluție.

Scriitoarea Alina Pavelescu: „Imaginea noastră despre ce se întâmpla în lumea largă era extrem de precară și de distorsionată. Altminteri, probabil că am fi fost în stare să facem niște raționamente mai complicate”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Abia știam cu chiu, cu vai ce se întâmpla în jurul nostru, pentru că trăiam într-o țară închisă și eram bombardați doar cu ceea ce regimul comunist voia să auzim la radio, la televiziune, voia să citim în presă și cu ceea ce mai ascultam din când în când la Europa Liberă. Deci, imaginea noastră despre ce se întâmpla în lumea largă era extrem de precară și de distorsionată. Altminteri, probabil că am fi fost în stare să facem niște raționamente mai complicate. Dar nu eram. Am impresia că de asta am și fost atât de dezamăgiți după aceea. De asta tot ce ni s-a întâmplat după aceea a fost așa, pentru noi, ca o găleată de apă rece aruncată în cap. Pentru că aveam niște speranțe extraordinare și nu înțelegeam de ce acele speranțe ne-au fost dezamăgite și de cele ele n-au putut să devină realitate imediat”, a spus Alina Pavelescu.

Alina Pavelescu este autoarea cărții Revoluția din 1989 povestită celor care nu au trăit-o, care se adresează în special tinerilor și adolescenților. Unul dintre ascultătorii Europa FM, Dan, din Târgu Jiu, participant la Revoluție, a mărturisit că nu știe ce și cum să-i spună fiicei lui despre zilele Revoluției.

Dan, ascultător Europa FM, participant la Revoluția din 1989: Nu-mi face plăcere să îmi aduc aminte de acele evenimente, pentru că am avut colegi împușcați, colegi care s-au sacrificat pentru ca noi astăzi să avem soarta pe care o avem

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am fost un participant activ la acel eveniment care a fost în decembrie ’89. Fiind militar în termen, nu-mi face plăcere să îmi aduc aminte de acele evenimente, pentru că am avut colegi împușcați, colegi care s-au sacrificat pentru ca noi astăzi să avem soarta pe care o avem. Credeți-mă că eu astăzi nu știu ce să-i spun lui fiică-mea”, a spus Dan.

Scriitoarea Alina Pavelescu a sugerat un răspuns

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Că a făcut toate acele sacrificii pentru ea. Pentru ca ea să poată astăzi să spună ce vrea, să spună ce vrea, să se dezvolte în ce direcție vrea, să asculte ce muzică vrea și să privească ce post de televiziune vrea, să aibă jeanși și Coca Cola pentru că noi nu aveam, cu siguranță vă amintiți că nu aveam. Să poată studia în străinătate și dacă, să spunem că nu își găsește un loc aici, că această țară nu o satisface, să poată pleca și munci în străinătate fără să fie cetățean de rangul doi sau trei, așa cum eram noi în anii ’90, ci un cetățean cu drepturi depline al Europei”, a afirmat Alina Pavelescu.

La rândul lui, profesorul de istorie, Marcel Bartic, realizatorul emisiunii „Academia Europa FM”, a povestit momentul în care, în clasa a IV-a fiind, a văzut Revoluția la televizor.

Marcel Bartic, despre momentul televizat al Revoluției din 1989: I-am chemat pe frații mei și le-am zis: „fiți atenți, la televizor dă un film cu bătăi”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eram, cred, prin clasa a IV-a atunci și, pe vremea aceea, foarte mult program la televizor nu aveam, dar nu știu cum, din când în când, prin vacanță mai prindeam câte un desen animat, câte un Lolek și Bolek, nu mai știu ce mai era pe atunci și îmi amintesc că am văzut ceva la televizor. Era ceva agitație, niște cetățeni care se agitau și dădeau din mâini și spuneau și povesteau. Și imediat i-am chemat pe frații mei și le-am zis: «fiți atenți, la televizor dă un film cu bătăi». Și au venit amândoi, ne-am așezat toți trei cuminței pe canapea și ne-a uitat preț de 10 minute,un sfert de oră până a intrat mama în casă și nu știa de ce suntem așa cuminți. În momentul în care a conștientizat la ce se uită la televizor, a scăpat plasele alea din mână și a zis, îmi amintesc foarte bine: «Doamne, a căzut Ceaușescu!»”, a relatat Marcel Bartic.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Klaus Iohannis va participa la Summitul UE – Balcanii de Vest și la reuniunea Consiliului European. Pe agendă: Extinderea Uniunii, un Plan de Creștere în Balcanii de Vest, pregătirea UE în domeniul civil și militar