Guvernul scoțian se gândește serios să organizeze, anul viitor, un referendum pe tema independenței, a spus Charles Grant, membru în Consiliul pentru Europa al Guvernului de la Edinburg. E
“Există sentimentul că există suficientă emoţie şi impuls astfel încât, pentru depăşirea regreselor economice, a unui Brexit dur, să fie o probabilitate mai mare pentru desprinderea” de Marea Britanie, a subliniat Charles Grant.
La referendmului privind Brexit-ul, scoțienii nu au fost de acord cu ieșirea din Uniunea Europeană. Iar în 2014, când a fost organizat refrendumul privind independența Scoției, scorul a fost destul de strâns: 55% dintre scoțieni au spus că doresc să facă în continuare parte din Marea Britanie, alături de Anglia, Irlanda de Nord și Țara Galilor.
Luna acesta, Parlamentul scoțian a respins, printr-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii privind procedurile de ieşire din Uniunea Europeană, ocazie cu care premierul scoţian, Nicola Sturgeon a sugerat din nou organizarea unui referendum proindependenţă.
Recent, ministrul apărării de la Londra, Michael Fallon a spus că orice plan privind organizarea unei noi consultări populare pe tema independenței Scoției va fi blocat de Londra până în 2020, la următoarele alegeri parlamentare.
Între timp, fostul premier Tony Blair încearcă să îi convingă pe britanici să se revolte împotriva ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Tony Blair a spus că populația a votat la limită în favoarea Brexit-ului fără a ști exact ce înseamnă acest lucru.