Fără tablete, folosind doar telefoanele mobile, acolo unde acestea există, școala online reprezintă cea mai mare provocare pentru unitățile de învățământ din mediul rural.
Fiecare se descurcă așa cum poate, iar elevi și profesori, deopotrivă, speră că ziua în care vor fi cu toții față în față, la școală, va veni cât mai repede.
Până atunci, însă, sunt nevoiți să facă tot ce pot și să se descurce cu ce au. Sau nu au.
Comuna Slobozia Bradului din județul Vrancea nu are nici un caz de COVID-19.
Cu o rată a incidenței de 0.00, școlile ar trebui să fie deschise pentru toată lumea.
Numai că nu se poate. Comuna are cea mai mare natalitate din județ, din mediul rural, populația școlară e foarte mare, iar copiilor nu li se poate asigura distanța de siguranță impusă.
Școala a început în scenariul galben și așa va fi, cel mai probabil, tot anul, pentru că soluții nu există.
Problema cea mai mare este însă că, la mai bine de o lună de când a început anul școlar, elevii încă nu au tablete ca să se poată conecta la orele online. Vor veni, dar mai durează, iar până atunci fiecare se descurcă așa cum poate.
Greu le este, în egală măsură, elevilor, dar și cadrelor dicatice.
Cu totul alta este situația în comuna Slobozia Ciorăști. Aici, anul școlar a început în scenariul verde. Populația școlară e redusă, în clase se poate asigura distanțarea dintre elevi, doar că incidența cazurilor de COVID-19 din localitate a ajuns la 2,35 cazuri la mia de locuitori, iar în aceste condiții s-a trecut la scenariul galben.
Împărțirea pe grupe a elevilor care merg la școală și a celor care stau acasă și fac ore online la început nu s-a făcut în ordine alfabetică, ci a ținut cont de ceea ce are acasă fiecare elev. Cei care au calculatoare, laptopuri sau tablete au rămas acasă, să facă orele online.
Pentru că și la Slobozia Ciorăști e nevoie de investiții în tehnologie pentru ca orele să se poată desfășura cum trebuie.
În Vrancea, în scenariul roșu se învață doar în comuna Păulești. În 12 localități, parte din școli sau toate, sunt incluse în scenariul galben, în timp ce în restul localităților elevii merg la ore normal, cu respectarea măsurilor impuse de pandemie.