Confidenţialitate

Şcoala în zeghe

reportaj de Victor Marin

Nu e un secret că cei mai mulţi deţinuţi provin din familii sărace, care nu şi-au permis să îi trimită la şcoală. Sau că între lipsa educaţiei şi criminalitate există o legătură directă.

Rata analfabetismului este foarte mare în rândul deţinuţilor români. Mulţi ştiu doar să semneze, şi au învăţat să facă asta în secţiile de poliţie, când erau puşi să dea declaraţii. Pentru cei mai mulţi dintre noi e ceva banal să citim subtitrarea de la televizor sau să socotim restul pe care îl primim de la magazin. Dar gândiţi-va unde se poate angaja cineva care nu a călcat deloc pe la şcoală!

Aproape jumătate dintre deţinuţii de la noi sunt cel puţin la a doua condamnare. Oricum nu e uşor să îţi găseşti un loc de muncă în România, dar dacă ai mai şi stat o vreme în inchisoare, şi pe deasupra nu ai habar să scrii sau să citeşti, misiunea e aproape imposibilă. Prin urmare, sunt şanse mari să te întorci după gratii.

În mod suprinzător, din cei 32.000 de deţinuţi câţi are România, peste 4.000 urmează o formă de învăţământ în spatele gratiilor. În general, e vorba de ciclul primar, unde condamnaţii învaţa să scrie şi să citească, lucruri care îi vor ajută să ducă o viaţă normală după ce vor fi eliberaţi. Victor Marin a fost la Penitenciarul Jilava şi a văzut cum se ţine ora de limba română la şcoala din spatele gratiilor.

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/scoala-in-zeghe”]