Confidenţialitate

Schemă piramidală în turism. Mii de români, atrași cu promisiunea unor câștiguri și a unor vacanțe

Agențiile de turism atrag atenția asupra unei scheme piramidale în domeniu prin care tot mai multe persoane sunt atrase într-un așa zis club de turism, cu promisiunea unor câștiguri financiare și a unor vacanțe scumpe.

Vrei să câștigi bani și să călătorești în jurul lumii? Așa sună mesajul de racolare în această schemă de Multi-Level Marketing. Poți fi abordat pe internet sau direct, de prieteni sau de persoane necunoscute, care îți propun să te înscrii într-un club de turism.

Pentru aceasta, trebuie să plătești o taxă de înscriere de aproximativ 500 de euro și, ulterior, să-ți dezvolți propria rețea, adică să convingi alte persoane să devină membri.

Afacerea vine din Statele Unite ale Americii, spune președintele ANAT, Alin Burcea, care precizează că a fost deschis un sediu și în România.

Această formă de vânzare se numește WorldVentures. Activitatea se desfășoară având în spate un turoperator”.

Reprezentantul agențiilor de turism reclamă concurența neloială pe care le-o face acest club de turism, întrucât nu respectă regulile de pe piață.

Nu e etic. Noi trebuie să dăm examene, să ne luăm brevet, licență, iar ei se întâlnesc într-o sală și își vând unii altora niște produse pentru care nu emit chitanță. Din punct de vedere al Ministerului Turismului, cu siguranță nu e în regulă pentru că oamenii ăștia nu au brevet și niciun fel de licență de activitate de turism”.

În plus, Alin Burcea cere ANAF să verifice activitatea acestui club, în condițiile în care pentru sumele încasate nu se plătesc taxe. ”Problema ține de faptul că persoanele care câștigă bani nu plătesc, în acest moment, niciun impozit pe venit. Cred că ar fi bine ca organele statului, ANAF-ul, să vină, să vadă și să ne spună dacă e în regulă sau nu”.

În prezent, potrivit estimărilor ANAT, în România sunt aproximativ 20 de mii de persoane înscrise în club. În general, cei mai mulți dintre ei câștigă doar experiență.