Mii de companii din România, mari consumatori industriali și contributori majori la PIB-ul țării, sunt în pericol de a-și sista activitatea la iarnă din cauza costurilor care vor fi cu energia și gazele naturale.
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune la Europa FM că este vorba despre companii care consumă gaz de peste 50.000 de megawați oră anual și care nu beneficiază în prezent de niciun fel de măsuri de protecție din partea statului. Acestea trebuie să își cumpere singure gazele naturale care mai rămân după ce e asigurat consumul pentru populație, iar cererea fiind foarte mare și prețurile vor fi pe măsură.
Dumitru Chisăliță explică și care vor fi cele mai afectate industrii:
„Acele industrii care produc materiale de construcții, aliaje, metale, oțeluri, industria prelucrătoare a sticlei, industria prelucrătoare a ceramicei, a cărămizii, deci toate aceste industrii din păcate sunt în foarte mare pericol de a-și opri activitatea sau de a se închide în perioada următoare.”
În opinia preşedintelui Asociaţiei Energia Inteligentă, actuala formulă de compensare a prețurilor energiei și gazelor este mult peste ce își poate permite statul care ar trebui să vină cu măsuri dedicate consumatorilor vulnerabili care nu cuprind doar o parte a populației ci și instituții precum școli, spitale sau cămine de bătrâni. Dumitru Chisăliță:
„Noi, ca asociație, inclusiv în discuții particulare cu prim-ministrul României am spus da, 4-5% va fi necesarul din PIB pentru a plăti aceste compensații. De la început această schemă a fost aleasă și n-au fost alese alte scheme datorită faptului că statul se bucura că se face protecție să spunem pe banii altora. Vine un moment al scadenței, când acei bani ai altora vor fi decontați.”
De ceva vreme, coaliția de guvernare nu reușește să găsească o nouă soluție pentru sprijinirea populației în contextul creșterii prețurilor energiei, cea actuală fiind păguboasă pentru stat.
PSD a tot cerut plafonarea prețurilor, iar acum și președintele PNL anunță că partidul va susține măsura dacă va fi nevoie. Pe de altă parte, USR pledează pentru reducerea TVA la energie, după modelul altor state europene.
Radu Burnete, director executiv al Federației Patronale Concordia, spune la Europa FM că prețurile sunt acum atât de mari încât probabil măsura reducerii taxelor nu ar fi suficientă.
Statul ar trebui să sprijine doar consumatorii vulnerabili:
„În clipa de față și eu, Radu Burnete, directorul Concordia, beneficiez de această plafonare de preț și nu ar trebui. Nu ar trebui pentru că îmi permit să plătesc prețuri mai mari, nu ar trebui pentru că, având în vedere prețurile de astăzi ar trebui să consum mai puțin. Ce ar trebui să facem repede în România ar trebui să vedem care sunt acele persoane care au neapărată nevoie de acest sprijin pentru că, clar, nu-și permit pe termen scurt facturile la energie și să direcționăm sprijinul către ei.”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea