Autoritățile analizează mai multe scenarii pentru reluarea cursurilor școlare în toamnă.
Spre exemplu, în curțile unităților de învățământ ar putea fi amplasate containere sau corturi. Totodată, copiii ar putea să vină pe rând la cursuri, după cum a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret spune – la Europa FM – că Ministerul trebuie să facă imediat o analiză pentru a vedea în câte școli nu se poate respecta distanțarea socială, iar apoi să se creeze o nouă infrastructură, chiar și provizorie.
Pentru asemenea măsuri sunt neceseare fonduri suplimentare, atrage atenția Marius Nistor.
“Faci o identificare a situației existente în momentul de față. Poți apela la varianta containerelor, așa cum s-a procedat și în alte situații, și în alte state mai dezvoltate. Nu poți construi, peste noapte, ceea ce s-a pierdut în 30 de ani”, susține liderul sindical.
“Încă sunt autorități locale care cer schimbarea destinației unor spații de învățământ. Eu asta n-o pot numi decât iresponsabilitate crasă! Clasele de început vor trebui să plece pe efectivele minime, stabilite de Legea educației. Nu mai putem merge pe clase suprapopulate. Părinții trebuie să înceteze presiunile exercitate pe unități școlare, care nu au spațiile necesare, dar ei doresc neapărat să își ducă copiii acolo. Este o vină a Ministerului Educației, care prin metodologie a permis așa ceva, dar și a Ministerului Administrației și Internelor, care n-a luat niciodată măsuri în momentul în care a constatat că într-un apartament de două camere, sunt înregistrate câte 2.000 de persoane”, adaugă Marius Nistor.
Președintele Federației Asociațiațiilor de Părinți nu crede că inspectoratele pentru Situații de Urgență nu vor aproba organizarea școlii în containere cu o singură ușă, din motive de siguranță, așa că propune o altă variantă.
“Nu sunt multe posibilități. Este clar că avem spații insuficiente. Este clar că plătim tribut nerespectării legii în ultimi 30 de ani, acolo unde tot vorbim de finanțare, de infrastructură, de logistică. Fără să fi avut vreo discuție cu Ministerul Educației, vă spun că singura variantă o putem avea este să împărțim clasele în câte două grupe, astfel încât o parte dintre elevi să vină la școală în format fizic, cealaltă parte să rămână acasă și să li se predea lecția online, în același timp cu ceea ce se întâmplă la clasă”, susține Iulian Cristache.