Reuters relatează că ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar ar deschide calea către o perioadă de incertitudine politică majoră și prezintă scenariul primei săptămâni în care Londra ar fi în afara Europei.
Vineri ar fi prima zi în care Marea Britanie s-ar afla în afara blocului comunitar și premierul David Cameron va fi – cel mai probabil – supus unei preisuni enorme din partea Partidului Conservator să demisioneze.
Atât lira sterlină, cât și euro vor avea de suferit, deși Banca Angliei și cea Central Europeană au pus la punct planuri pentru a face față unui eventual șoc Brexit.
Miniștri pentru afaceri europene și cei de externe se vor întâlni de urgență la Luxembourg și Berlin, spun oficialii. O întrevedere va avea loc și între preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk și preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Bruxelles.
Analiștii consideră ca mesajele vor avea 3 laitmotive: regretul pentru pierderea a unei cincimi din economia europeană și a unei mari părți din forța de apărare, respectul față de voința poporului britanic și determinarea de a continua integrarea europeană. Înalții oficiali ar putea amenința cu repercursiuni grave pentru cei care vor să părăsească Uniunea, pentru a descuraja un alt episod asemănător.
Ce-a de-a doua zi după Brexit ar putea găzdui o reuniune a Eurogrup-ului. O zi mai târziu, Jean Claude Juncker va prezida o întâlnire de urgenţă a celor 28 de comisari europeni. Chiar și așa, oficialii comunitari spun că există și un plan B pentru Brexit – amintind că in urmă cu un an Grecia a fost aproape de excluderea din Uniune.
Marți, pe 28 iunie, urmează să aibă loc un summit european de 24 de ore la care ar putea participa și David Cameron. Analiștii cred că acesta va fi prilejul pentru a notifica Marea Britanie de activarea Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene, baza legală pentru ca Regatul Unit să iasă din blocul comunitar – după ce diplomații britanici au exclus alte negocieri.
În cazul în care britanicii vor vota împotriva Brexit, la summit se va lua în calcul implementarea rapidă a pachetului de reforme convenit în luna martie, care prevede o serie de avantaje pentru Londra în cadrul UE.
Dacă totuși britanicii vor alege Brexit-ul, liderii celor 27 de state europene se vor întâlni fără Cameron pentru a găsi o soluție de acoperi gaura lăsată în buget de ieșirea Marii Britanii.
O revizuire a politicii europene de securitate se află deja pe agenda summitului.
Liderii europeni vor fi nevoiți să negocieze cu cei britanici noi acorduri comerciale.
Totuși, după un eventual șoc al Brexit-ului, britanicii își vor da seama că lucrurile rămân, momentan neschimbate – toate legile europene se vor aplica în continuare timp de 2 ani, timp în care aleșii europeni britanici vor continua să lucreze în instituțiile comunitare.