Confidenţialitate

Scanner nou în portul Constanța

Ajutor pentru polițiștii din portul Constanța împotriva contrabandei, a traficului de droguri, de țigări sau a migrației ilegale.

Au fost dotați cu un sistem modern de scanare a  containerelor, denumit Cargoscan. Viteza de verificare a scăzut astfel de la câteva ore la mai puțin de un minut. Ghiulfer Predescu relatează :

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 „Atenție, aceasta este o zonă cu radiații ionizante. Vă rugăm să părăsiți imediat zona. Pericol. Păstrați distanța!  

Scanerul mobil este de fapt un accelerator de particule care emite raze X și are ca țintă TIR-urile și containerele cu marfă suspectă care ies din port.

Până acum a fost în perioada de probă, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Andreea Iliescu.

“De la intrarea în dotarea Poliției Române, cargoscanerul a scanat 150 de containere și au fost ridicate  mărfuri în valoare de 75.000 euro, contrafăcute”.

Scanerul este instalat pe un autovehicul de transport, ce se poate amplasa in zonele de control.

Potrivit operatorului Victor Maftei poate radiografia  atât vehicule staționate cât și în mers:

„Dacă din actele vamale îmi apare că totul este metalic și văd ceva de plastic, îmi pun în secunda a doua întrebările. Așa poți să depistezi arme, droguri, persoane în interiorul containerului”.

În anumite situații, scanarea poate fi efectuată și de la distanță, explică subcomisar Andrei Bratu.

„Dacă există substanțe nucleare sau radioactive, avem un dispozitiv, o valiză Pelican, prin care putem să efectuăm scanarea de la distanță ca să nu fim în pericol”.

Cargoscanul din portul Constanța este unic in România,  costă 1,5 milioane de euro și a fost obținut printr-un proiect european.