Confidenţialitate

Solidare cu Marea Britanie, ţări europene, SUA, Canada şi Australia expulzează diplomaţi ruşi

Mai multe ţări europene, SUA şi Canada anunţă expulzări comune de diplomaţi ruşi în urma otrăvirii, pe teritoriul Angliei, a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat expulzarea a 60 de diplomați ruși, relatează BBC. Tototdată, SUA vor închide consulatul rus din Seattle.

La rândul său, Canada va cere unui număr de 4 diplomaţi ruşi să îi părăsească teritoriul. În Australia, vizați sunt 2 diplomați ruși.

Lista statelor europene include, Germania (4 diplomaţi), Franța (4), Polonia (4), Cehia (3), Lituania (3), Italia (2), Spania (2), Olanda (2), Danemarca (2), Suedia (1), Finlanda (1), Norvegia (1), România (1), Estonia (1), Letonia (1), Croaţia (1), Macedonia (1), Albania (2) şi Ucraina (13).

Solidari cu Marea Britanie, liderii UE au concluzionat, săptămâna trecută, că este foarte probabil ca Rusia să se afle în spatele otrăvirii cu o puternică neurotoxină, la 4 martie.

Moscova respinge acuzaţia. Ministerul rus al Afacerilor Externe anunţă va răspunde “în oglindă” expulzărilor cu măsuri similare, în semn de “indignare” faţă de un “gest provocator de pretinsă solidaritate cu Londra”. Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a apreciat că decizia expulzării celor 60 de diplomaţi ruşi din SUA distruge “ceea ce a mai rămas din relaţiile ruso-americane”.

Invocând statutul de ţară neutră, Austria a anunţat că va păstra posibilitatea de dialog cu Kremlinul.

Islanda a anunţat că nici un demnitar de-al său nu vor fi prezent la Cupa Mondială de Fotbal, competiţie pe care Rusia o va găzdui în această vară.

Serghei Skripal şi fiica sa rămân internaţi în stare gravă, alături de poliţista care i-a descoperit într-un parc din oraşul Salisbury.