Au fost extinse cercetările în dosarul cultivatorilor care ar fi utilizat substanțe interzise pentru a forța creșterea şi coacerea tomatelor din solarii. Anchetatorii anunță că au fost puși sub acuzare 3 legumicultori din Glodeanu Sărat, și nu doar 2, așa cum se știa până acum. În același caz, este cercetat și bărbatul din Ilfov – care importa substanțele interzise și le vindea producătorilor, după cum ne-a declarat Cosmin Marius Niță, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.
Cosmin Marius Niță, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele: „Sunt cercetate patru persoane, din care una din județul Ilfov și trei persoane din comuna Glodeanu Sărat”
„Sunt cercetate patru persoane, din care una din județul Ilfov și trei persoane din comuna Glodeanu Sărat. Sunt cercetate pentru infracțiunea de trafic de substanțe interzise, livrarea și deținerea de substanțe de protecția plantelor care nu sunt autorizate de legislația statului român și deținerea de astfel de substanțe după expirarea termenului de valabilitate – adică produse expirate. Una dintre infracțiuni, de care v-am spus, vizează și utilizarea substanțelor în niște solarii pe care le dețineau”, a explicat Cosmin Marius Niță, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.
Așadar, cert este că substanțele respective au fost utilizate de legumicultori. Ce nu se știe, însă, este concentrația folosită.
Adică, dacă au fost utilizate concentrații care să transforme roșiile în produse periculoase, care afectează sănătatea celor care le-ar fi consumat.
Cosmin Marius Niță, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele: „Au fost ridicate probe și s-a emis o Ordonanță de Expertiză care s-a trimis la Institutul Fitosanitar din București”
De aceea, au fost prelevate probe din loturile de roşii respective pentru a se stabili nivelul de pesticide folosit, afirmaă la Europa FM prim-procurorul Cosmin Marius Niță:
„Simpla utilizare în România este infracțiune, adică dacă utilizezi substanțele acestea neautorizate este infracțiune, însă ca să stabilim dacă și tomatele, dacă au udat în concentrație puternică, tomatele respective sunt afectate și sunt un pericol pentru populație. Au fost ridicate probe și s-a emis o Ordonanță de Expertiză care s-a trimis la Institutul Fitosanitar din București. Și așteptăm și noi rezultatul de laborator, expertiza. Noi nu putem spune în acest moment care sunt periculoase pentru sănătate entru că nu avem rezultatul de analiză de laborator. Ideea este că ei puteau, de exemplu, aceste substanțe să le dilueze și să le dea în cantitățile care să nu afecteze”, a mai spus prim-procurorul Cosmin Marius Niță.
Dacă vor fi găsiți vinovați, producătorii vizați de ancheta procurorilor riscă până la 7 ani de închisoare.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Corpul de control al ministrului Petre Daea verifică serele și solariile din Glodeanu Sărat