Comunicarea între instituțiile statului în cazul apei îmbuteliate vândute în marile magazine se dovedește apă de ploaie.
Nicio autoritate a statului nu poate spune, în acest moment, dacă apa descoperită cu germeni peste limitele admise este periculoasă pentru sănătatea oamenilor.
Mai mult decât atât, în astfel de cazuri trebuia emisă și o alertă, doar că până acum nu există nicio informare. Se știe doar că ANPC a dat amenzi de 50.000 de lei și a retras de la vânzare 250 de litri de apă.
Săptămâna trecută, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului anunța că a descoperit cinci sortimente de apă îmbuteliată cu valori de germeni chiar și de 200 de ori mai mari decât cele permise. Apa era vândută în București.
Mărcile cu probleme: Winny, Aro, Izvorul Zânelor, Calipso şi Aqua Quinn. Metro și Cora anunțau că au retras de la vânzare produsele acestor firme.
Aşadar, în astfel de cazuri, ANPC trebuia să emită o alertă și să sesizeze Direcția de Sănătate Publică, dar și Autoritatea Sanitar Veterinară.
Contactați de Europa FM pentru a oferi lămuriri, reprezentanții ANPC au precizat că au sesizat DSP București și că vor continua controalele în toată țara.
Surse din Ministerul Sănătății au declarat pentru Europa FM că DSP București a primit rezultatele probelor. Numai că acestea au fost făcute la un laborator privat care nu se știe dacă este acreditat de stat. În aceste condiții DSP București a cerut Protecției Consumatorilor probe din apa cu probleme pentru a fi făcute în alt laborator, astfel încât medicii să afle ce tipuri de germeni există și care sunt riscurile.
Între timp, directorul Societății Apelor Minerale spune la Europa FM că în peturile scoase la vânzare poate fi inclusiv apă de la robinet. În lipsa unei legislații clare, Radu Dumitru afirmă că există producători care scot apă îmbuteliată la vânzare fără să aibă o licentă:
“Nu cunoaştem sursele de unde provine această apă. Poate fi de la robinet, dintr-un foraj, dintr-o fântână, nu am de unde să ştiu, nescriind clar pe o etichetă sau neprecizând locul sursei de unde se îmbuteliază.”
Directorul Societății Apelor Minerale a precizat că în țară sunt aproape 70 de ape minerale licențiate, ape care sunt sigure pentru consum pentru că sunt monitorizate permanent.