Şefii inspectoratelor şcolare demişi prin fax vineri seara dau în judecată Ministerul Educaţiei. În plus, sunt hotărâţi să îi facă ministrului Liviu Pop o plângere penală pentru abuz în serviciu.
Notificarea primită prin fax vineri în jurul orei 22.00 în 13 dintre inspectoratele judeţene din ţară a produs stopoare. Cu atât mai mult cu cât unii dintre inspectorii generali fuseseră vizitaţi recent de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, şi primiseră asigurări cu nu ar fi probleme legate de activitatea lor.
Inspectorul şcolar general din judeţul Buzău, Florina Stoian, a arătat la Europa FM care sunt motivele pentru care tot cei 13 şefi de inspectorate şcolare vor merge în instanţă.
„În notificarea e revocare, se invocă nişte motive puerile. Din discuţiile cu colegii mei din ţară aflaţi în această situaţie, aceste notificări sunt trase la xerox. Se invocă faptul că am fost evaluaţi. Or, evaluările se fac după 30 august, când noi trebuie să depunem la Minister autoevaluările însoţite de CD-urile cu documentele justificative. În acest moment toţi suntem stupefiaţi şi toţi sunt hotărâţi să acţioneze în instanţă. Mai mult, dorim să îi facem o plângere penală domnului ministru pentru abuz în serviciu”, spune inspectorul general Florina Stoian.
La Tulcea, spune şeful inspectoratului şcolar, Mihai Stroe, Ministerul a reclamat faptul că nu i s-a transmis un document care este deja public: „După părerea mea, motivele nu stau deloc în picioare şi au fost create în mod intenţionat. E vorba de o adresă care nu s-ar fi trimis la timp la Minister – eu pot să fac dovada că în data de 19.07 acest document a plecat şi a fost tranmis pe mail, e treaba Ministerului când îl înregistrează – şi se mai invocă un motiv, că nu s-a transmis Ministerului starea învăţământului din judeţul Tulcea. Starea învăţământului este publicată pe site-ul inspectoratului Şcolar. Deci sunt nişte motive. Punct”. În opinia sa, decizia ar fi una politică. “Cei 13 nu sunt membri ai partidului de guvernământ şi probabil se continuă cu politizarea”, a adăugat inspectorul şcolar Mihai Stoian.
În locul ministrului Educaţiei, ordinul a fost semnat de secretarul de stat pentru învăţământ superior Gigel Paraschiv. Dacă inspectorii susţin că acest detaliu le poate aduce câştig de cauză în instanţă, demitarul consideră că nu şi-a ieşit din atribuţii.
„În orice minister, nu toţi semnatarii sunt delegaţi să semneze pentru ministru. În Ministerul Educaţiei eu am această delegare de semnătură. Acesta este motivul pentru care am semnat eu. Am semnat pentru ministru, ministrul nefiind în Bucureşti”, a explicat secretarul de stat, contactat de Europa FM.
Întrebat de ce decizia a fost comunicată în ţară mult după încheierea programului în instituţiile publice, Gigel Paraschiv spune că, prsonal, şi-a pus semnătura pe documente cu câteva ore mai devreme: “Nu ştiu de ce au ajuns atât de târziu fax-urile. Eu am semnat vineri undeva până în ora 19.00”
Potrivit secretarului de stat, revocarea nu a venit în urma evaluării anuale a inspectorilor, ci după o verificare a activităţii de management care a avut loc în ultimele două săptămâni în Minister.
„Aceşti inspectori generali sunt evaluaţi anual. În urma acestei evaluări, ei primesc nişte calificative. A fost o altă evaluare. O evaluare pe contractul de management. Nimeni nu îi înterzice ministerului să facă o evaluare continuă a celor care se ocupă de management în reţeaua şcolară”, susţine Gigel Paraschiv.
Reamintim că ordinul îi vizează pe şefii inspectoratelor din judeţele Arad, Tulcea, Calarasi, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Olt, Vrancea, Sibiu şi Mehedinţi.