O mamă a 6 copii din comună Ciudanoviţa din Caras Severin face apel la autorităţi pentru reintroducerea unui mijloc de transport pentru elevi la Liceul din Oraviţa.
Sunt 8 copii în sat care acum nu mai au cum să ajunge la şcoală. Din toamnă, acestora li se vor adăuga alţi 4 care sunt acum în clasa a VIII a.
Familia trăieşte dintr-un ajutor social şi din alocaţiile copiilor. În total, 1500 de lei pe lună.
Femeia nu se plânge, se mulţumeşte şi se descurcă cu câţi bani are, dar îi este imposibil să plătească 280 de lei cantină sau transportul cu o maşină privată fiindcă o formă organizată de transport nu există – transmite corespondentul Europa FM, Vali Popovici.
În plus, din toamnă, femeia va avea doi copii la liceu.
Ceilalţi copii din sat, se descurcă cum pot şi ei – unii merg cu maşina tatălui unui dintre ei la Oraviţa, iar ceilalţi 4, al femeii şi alţi 3, ajung din când în când la școală.
Profesorii au înţelegere pentru situaţia lor, dar aceasta nu poate continua aşa. Absențele se acumulează și oamenii se tem și ei să nu aibă probleme.
Liceul Tehnologic Mihai Novac din Oraviţa are un campus ultramodern în care copiii ar putea fi cazaţi gratuit.
Doar masa trebuie plătită, dar din păcate, cei 280 de lei, sunt o sumă prea mare pentru unii dintre părinții copiilor.
În plus, aceşti copii maturizaţi înainte de vreme, muncesc acasă în gospodărie.
Unii dintre ei au luat locul părinţilor care sunt plecaţi la muncă în străinătate.
De când s-a închis mina de uraniu, Ciudanoviţa ar putea fi considerat un pol al sărăciei şi subdezvoltării din României.
Şomajul ajunge undeva la 90% iar în afară Primăriei, nu există nici un angajator. Oamenii trăiesc ,,pe caiet,, de la o pensie la alta.
NU există medic de familie, nu există dispensar iar de la 1 martie, comună este ruptă de tot de civilizație fiindcă nu mai exista nici transport.
În zona a operat un agent economic, dar în urma unui accident, microbuzul a fost avariat şi un altul nu a mai fost pus în loc.
Ca să ajungă la Oraviţa, cel mai aproape oraş, oamenii se strâng câte 3- 4 şi plătesc câte 10 sau 15 lei de persoană pentru a ajunge la oraş la farmacie sau unde au treabă.
Administraţia publică locală a vorbit de mai multe ori cu operatorul de transport, dar se pare că pirateria în transport l va determina pe acesta să renunţe la traseul câştigat la licitaţie.