Confidenţialitate

Comisia Europeană a aprobat adăugarea sardeluței marinate în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate | AUDIO

Comisia Europeană a aprobat adăugarea specialității tradiționale „Sardeluța marinată” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate. Rețeta original este din Delta Dunării, unde localnicii o folosesc frecvent. România are de-acum 13 produse aflate pe lista produselor protejate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Executivului comunitar „Sardeluţa marinată” este obţinută – așa cum spune și numele – prin marinarea şprotului. Pot rezulta trei varietăţi diferite în funcţie de marinada folosită.

În mod tradiţional, se folosește sare neiodată, oţet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, praf de boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, foi de dafin şi seminţe de coriandru.

La nivel european, sunt recunoscute și protejate 1.760 de produse alimentare din statele membre. Dintre acestea – 13 sunt din România. Reamintim: Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul și telemeaua de Sibiu, Scrumbia afumată de Dunăre, Cârnaţi de Pleşcoi, Salata cu Icre de Ştiucă de Tulcea sau Plăcinta dobrogeană.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Impactul caniculei asupra culturilor agricole. Președintele Asociației Forța Fermierilor: Efectele sunt în cascadă, și economic și social. Trebuie gândit un sistem de gestiune a riscului de secetă | AUDIO