Invitatele lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM” au fost Sara Roman, studentă în cadrul unei universități din Statele Unite, și Ariana Duduna, reprezentanta Asociației elevilor din Constanța. Cum ne raportăm noi la educația copiilor noștri și ce fel de școală ne dorim pentru ei: o instituție rigidă în care copiii sunt „dresați” cu mâinile la spate, care își menține autoritatea prin pedepse sau o instituție de învățământ care să inspire încredere, să ofere modele pozitive de comportament și să construiască motivația cunoașterii în jurul unor valori de secol XXI? Ce fel de elevi ne dorim: buni executanți, docili în fața autorității sau niște tineri curajoși, asumați și conștienți de rolul pe care îl au în societatea românească? Emisiunea de azi pornește de la faptul că statutul elevului ar putea fi modificat prin ordin de ministru – iar o propunere este ca elevii să poată fi mustrați de către profesori în fața clasei dacă încalcă regulile. Secretarul de stat Sorin Ion a precizat că documentul în cauză „este un document de lucru, care nu vor avea neapărat o finalitate”.
Ariana Dudună: Proiectul de ordin de ministru nu a fost prezentat în nicio consultare cu reprezentanții elevilor
„Zilele trecute a fost transmis către comisia de dialog social din Minister un proiect de ordin de ministru pentru modificarea statutului elevului, proiect care nu a fost pus în consultare publică, care nu a fost prezent în nicio consultare cu reprezentanții elevilor.
Deși, ca să facem un scurt istoric, statutul elevului în 2016 e un document care a fost negociat intens cu reprezentanții elevilor, dezbătut de mai multe ori, la care s-a lucrat intens, s-au câștigat multe drepturi care erau considerate la acea vreme revoluționare pentru sistemul de învățământ, deci vorbim despre un document la care s-a muncit foarte mult. Pentru care elevii au luptat. […]
Ei bine, acest proiect de ordin a fost pus pe ordinea de zi a comisiei de dialog social din Minister de azi, a fost retras de pe ordinea de zi… Ideea este că atunci când un proiect este pus în CDS, în general, el ar trebui să fie deja în transparență decizională. Când e băgat la avizare înseamnă că deja se dorește adoptarea lui. Deci, cel mai probabil se dorea adoptarea lui azi sau în următoarele zile”, a explicat Ariana Dudună, președintele Asociației elevilor din Constanța la Europa FM.
Însă, întrebarea este dacă sistemul educațional poate fi și altfel, iar Sara Roman ne dovedește că da, se poate, ea fiind un exemplu al formării peste hotare, mai exact în Canada și Statele Unite ale Americii, acolo unde profesorii le sunt prieteni elevilor și sunt adepții gândirii critice.
Sara Roman, despre educația de la liceul din Canada: „Profesorii mi-au devenit mentori și prieteni foarte buni și sistemul era în așa fel conceput încât mă motivau, simțeam că sunt un suport pentru mine”
Sara a început liceul la Sfântul Sava în București și din clasa a X-a a ajuns la o instituție de învățământ din Canada și acum este studentă la Universitatea din Chicago, una dintre cele mai bune universități din lume.
„Acolo am avut parte de o altă mentalitate. Am studiat un alt program – Bacalaureatul Internațional – dar una dintre marile diferențe pe care le-am văzut acolo a fost mentalitatea profesorilor și una dintre marile suprize a fost că atunci când mergeam într-un examen am descoperit două entități: profesor și elev care mergeau împreună către examen, față de profesor, elev și examen.
Și au fost multe circumstanțe în care am descoperit că profesorul suferea alături de elev când ceva nu mergea bine. Iar aceste lucruri se întâmplau nu numai la examen, ci și în viața personală. Profesorii mi-au devenit mentori și prieteni foarte buni și sistemul era în așa fel conceput încât mă motivau, simțeam că sunt un suport pentru mine și relația așa de bună încât existau circumstanțe în care puteam să merg în casa lor – pentru că locuiau și ei în campus – și găteam împreună, făceam activități împreună, iar această relație m-a ajutat nu numai să-mi găsesc mentori prin profesorii mei, dar și să am o performanță bună în clasă”, a explicat Sara la Europa FM.
Sara Roman: Eram încurajați să avem păreri diferite de profesori și să avem gândire critică
Întrebată cum sunt formați elevii în Canada și în Statele Unite ale Americii, Sara a spus că: „Eu când am ajuns în Canada am fost surprinsă să aflu că profesorii mei erau încântați atunci când un elev avea o părere diferită față de profesorul respectiv. Când părerile erau diferite ei căutau chestia asta, într-un mod politicos – era încurajată. Și gândirea critică era încurajată”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”
Sursa foto: Shutterstock