De luna aceasta, adulții au acces la șapte vaccinuri compensate de stat. În afară de vaccinul HPV pentru femeile cu vârsta până în 45 de ani , în cazul căruia compensarea este de numai 50 la sută, pe listă se mai află alte 6 vaccinuri, al căror preț este compensat total.
Vorbim despre vaccinurile împotriva pneumoniei, meningitei, hepatitei B, vaccinul ROR, pentru rujeolă, oreion și rubeolă, și vaccinul varicelic. De asemenea, pe listă se mai află și un alt vaccin ce oferă protecție în cazul a trei boli, după cum a spus la Europa FM, medicul Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.
05dec-13 Gindrovel vaccinul diftero-tetano-pertussis
”Vorbim de vaccinul diftero-tetano-pertussis cel care ar trebui administrat fiecărei persoane adulte la zece ani după doza administrată la 14 ani pentru protecție împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive” a explicat Gindrovel Dumitra.
Cei care doresc să se vaccineze cu unul dintre serurile trecute pe lista vaccinurilor compensate trebuie să obțină rețetă de la medicul de familie sau medicul specialist, apoi merg la farmacie.
”Nu recomandăm în niciun fel vaccinarea la persoane care știu să vaccineze dar care nu raportează în registrul național de vaccinări pentru că avem nevoie de a cunoaște cât se poate de aproape de realitate acoperirea vaccinală” mai spune președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.
Medicul Gindrovel Dumitra a menționat că, la cabinetul său, cele mai multe rețețe eliberate până acum au fost pentru vaccin HPV, al vaccin diftero-tetano-pertussis, dar și pentru vaccin antigripal ce beneficiază de o comensare de 50 la sută în cazul adulților care nu suferă.
Foto: Shutterstock