Există numeroase credințe despre antibiotice care merg între cele două extreme, de la mitul” antibioticele tratează orice boală insoțită de febră” la cel al „ antibioticele sunt dăunătoare și nu trebuie folosite”.
În Săptămâna Mondiala a Conștientizarii despre Antibiotice, ne dorim să transmitem câteva informații importante despre utilizarea antibioticelor, astfel încât acestea să rămână eficiente și în viitor.
Îl avem alături pe domnul Dr. Adrian Gabriel Marinescu, medic primar boli infecțioase, Director medical Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş”, care ne vorbește despre principiile de utilizare corectă a antibioticelor.
„Antibioticele se recomandă strict pacienților care au infecții bacteriene. Virozele nu se pot trata cu antibiotice, este frecție la picior de lemn. În plus, vom avea reacții adverse și rezistență în cazul antibioticelor.
Trebuie întotdeauna să fie doza optimă de anibiotic, să avem un interval de administrare care să fie corect.
Antibioticul poate fi prescris doar de către medic, trebuie să fim atenți pentru ce luam antibiotice, pentru ce interval de timp și întotdeauna să ne gândim că aceste antibiotice ne ajută, dar pot să ne facă și rău, adică să ducă la reacții adverse. În final, aș pune că antibioticul potrivit pentru fiecare pacient ține de tipul de infecție și de istoricul medical al acestuia.”