Anunțul a fost făcut de președintele Vladimir Putin, care susține că protejează astfel interesul național.
Vladimir Putin ordonase marți Guvernului să întocmească o listă cu măsuri de ripostă faţă de noile sancţiuni europene şi americane adoptate săptămîna trecută.
Durata de interzicere a exporturilor poate fi modificată, dacă va fi necesar.
Vladimir Putin cere însă Guvernului să se asigure că va împiedica majorarea preţurilor.
Europa și Statele Unite acuză Moscova că sprijină activ milițiile pro-ruse din estul Ucrainei, considerate responsabile pentru doborîrea unui avion cu aproape 300 de persoane la bord.
Sancţiunile reduc accesul Rusiei la pieţele financiare europene, impun un embargo asupra contractelor vizînd armamentul şi echipamentele militare şi limitează vînzarea în Rusia a tehnologiilor şi echipamentelor pentru industria energetică.
Consecințe
Finlanda a anunțat deja că vrea să ceară UE compensaţii pentru pierderile generate de sancţiuni, dacă ele ‘vor afecta țara într-o manieră disproporţionată’.
Premierul Alexander Stubb nu a precizat despre ce fel de compensaţii ar putea fi vorba.
Finlanda, care încearcă să depăşească recesiunea cu care s-a confruntat economia sa în 2012 şi 2013, simte deja efectele scăderii schimburilor comerciale cu Rusia.
Împrumuturile de la BCE, în dubiu
Pe de altă parte, marile bănci rusești cu operaţiuni în Europa riscă să nu se mai poată împrumuta de la Banca Centrală Europeană (BCE).
Băncile din zona euro se folosesc de finanţarea de la BCE pentru administrarea fluxului zilnic de lichidităţi şi au depins aproape în totalitate de banca centrală atunci cînd pieţele interbancare s-au blocat, în perioada de vîrf a crizei financiare mondiale.
Printre băncile aflate în discuţie se numără diviziile austriece ale celor mai mari două instituții financiare din Rusia, Sberbank şi VTB Bank.
Sberbank este condusă de German Gref, apropiat al lui Vladimir Putin.